Robbanószer, szögek, csavarok voltak egy kölni vonaton hagyott csomagban

köln zaklatás pályaudvar
A kölni pályaudvaron, az üres vonaton talált pokolgépnek látszó tárgyat még vizsgálják a szakértők (korábbi felvétel).
Vágólapra másolva!
Bombának látszó tárgyat találtak egy vonaton a németországi Kölnben - jelentették szombaton német hírportálok.
Vágólapra másolva!

Frissítés:

A kölni rendőrkapitányság szombat késő délutáni közleménye szerint megállapították, hogy a szerkezet csekély mennyiségű robbanószert tartalmazott, nem volt működőképes, így nem jelentett veszélyt. Hozzátették: még ha valamiképpen mégiscsak működésbe hozták volna, "rendkívül valószínűtlen", hogy bármi kárt okozott volna.

Mint írták, a rendező-pályaudvaron álló 27 szerelvény átvizsgálása még nem ért véget. A művelethez több tartományból szállítottak robbanószer-kereső kutyákat Kölnbe, húsznál is több rendőrkutya segítségével fésülik át a terepet.

Az ügy háttere ismeretlen. Egyelőre azt sem tudni, hogy a szerkezet mikor került a szerelvényre. A rendőrség szemtanúkat keres, akik esetleg felfigyeltek valami szokatlanra a Gummersbach-Köln vonalon közlekedő járaton.

Korábban írtuk:

A gyanús tárgyra egy takarító bukkant rá egy helyközi vonaton péntek éjjel a Köln-Deutzerfeld rendező pályaudvaron.

A szerelvény nem közlekedett, utasok nem voltak rajta.

A rendőrség a helyszínt lezárta és átvizsgálta.

A tűzszerészek szögeket, csavarokat és petárdákban használt robbanószert találtak a gyanús tárgyban.

A kölni pályaudvaron, az üres vonaton talált pokolgépnek látszó tárgyat még vizsgálják a szakértők (korábbi felvétel). Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

A szerkezetet nem pokolgépként tarják számon, mert még nem állapították meg, hogy működőképes volt-e. Az ügy háttere ismeretlen, így nem lehet kizárni a terrortámadás kísérlete, és a zsarolási kísérlet esetét sem.

Egyelőre azt sem tudni, hogy a szerkezet mikor került a szerelvényre.

A rendőrség szemtanúkat keres, akik esetleg felfigyeltek valami szokatlanra a Gummersbach-Köln vonalon közlekedő járaton.