Egyre több a halott, még mindig sok embert keresnek a Franciaországban és Olaszországban pusztító áradások miatt

Franciaország, áradás
A video grab taken on October 3, 2020 from an AFP footage shows a partially destroyed road in La Bollene-Vesubie, southeastern France, after heavy rains and floodings took place in the Alpes-Maritime department. - Heavy rains and brutal floods have left villages cut off from the world in the Alpes Maritimes, where hundreds of fire-fighters have been mobilised on October 3, to find nine missing persons. (Photo by Vincent-Xavier MORVAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy tűzoltó meghalt, és legalább 19 ember eltűnt a Délkelet-Franciaországot és Olaszország északnyugati részét érintő áradásokban - közölték a helyi hatóságok szombaton. 
Vágólapra másolva!

Az Alex névre keresztelt vihar okozta felhőszakadások utakat és házakat sodortak el. Nizza környékén több falu is súlyos károkat szenvedett. Christian Estrosi nizzai polgármester szerint

az elmúlt 100 év legsúlyosabb áradása sújtja a vidéket.

A határ francia oldalán legalább 8 ember tűnt el, köztük két tűzoltó, akiket autójukkal együtt sodort el a víz.

Az ítéletidő által leginkább sújtott települések a Roya és a Vésubie folyó völgyében találhatóak. A két folyó áradása több települést elvágott a külvilágtól a térségben, köztük Saint-Martin-Vésubie-t.

Az 1400 lakosú Saint-Martin-Vésubie hídját is tönkretette az ár, többtucatnyi embert helyeztek biztonságba éjszaka. A térségben akadozik a kommunikációs összeköttetés, és háztartások ezrei maradtak áram nélkül. Több útszakasz járhatatlanná vált.

Félig beomlott út La Bollene-Vesubie-ben október 3-án Forrás: AFP/Vincent-Xavier Morvan

A térségben átlagosan 200-350 milliméter, helyenként pedig 500 milliméter csapadék hullott a napokban.

Délkelet-Franciaországban tavaly ősszel is ítéletidő tombolt, amelyben két hét alatt tizennégyen haltak meg.

2015 októberében húsz ember halálát okozták az áradások Cannes-ban és Mandelieu-la-Napoule-ban. Szombaton éppen a 2015-ös ítéletidő áldozataira emlékeznek Cannes-ban.

Olaszországban is van halálos áldozata a viharnak

Olaszországban legalább ketten haltak meg, 11 embert nem találnak. Egy tűzoltóra egy fa leszakadó ága zuhant rá, a helyszínen meghalt, egy 30 év körüli férfi pedig akkor halt meg, amikor kocsiját elsodorta egy megáradt folyó.

Az eltűntek között van egy hatfős német turista csoport is, akik túrázni indultak, de azóta nem adtak életjelet magukról. Alberto Cirio piemontei regionális vezető felszólította a kormányt, hogy hirdessen szükségállapotot.