Hackerek lopták el svájci egyetemek dolgozóinak bérét

password, jelszó, jelszóvédelem, hackertámadás, jelszólopás
A Dashlane megkönnyíti új jelszók generálását
Vágólapra másolva!
Adathalász hackerek lopták el több svájci egyetem alkalmazottainak bérét - jelentette vasárnap a Sonntagszeitung című svájci lap.
Vágólapra másolva!

"Tudomásunk szerint több felsőoktatási intézmény érintett" - tudatta Martina Weiss, a svájci rektori konferencia főtitkára.
A hackerek adathalász módszerekkel kicsalt személyes információk felhasználásával tették rá a kezüket mások fizetésére. A módszer pofonegyszerű volt.

A megszerzett felhasználónevek és jelszavak felhasználásával egyszerűen beléptek az egyetem informatikai rendszerére, ahol átírták, hogy az érintett alkalmazottak bérét milyen bankszámlára utalja a munkáltató.

A Sonntagszeitung jelentése szerint az egyelőre ismeretlen elkövetők hatszámjegyű összeghez jutottak így hozzá svájci frankban.

A hackerek adathalász módszerekkel kicsalt személyes információk felhasználásával lopták el a pénzt. Forrás: Shutterstock

A baseli ügyészség szerint a pénz egy része már külföldi számlákon van.

A svájci rektori konferencia e-mailben figyelmeztette az egyetemeket, hogy legyenek óvatosak, és mindenki vigyázzon a személyes adataira.

A zürichi egyetem pedig azt tudatta, hogy sikerült kivédeniük a támadást, mert az érintett dolgozók felismerték az adathalász e-maileket, és rájöttek, hogy át akarják verni őket, és adataikat akarják kicsalni tőlük