Naponta legalább egy gyerek megváltoztatja a nemét Angliában, gyakran 10 éves fiúkat változtatnak kislányokká

Gay Pride Parade 2016 in Rome  alternatives bisexual COMMEMORATION civil conflict civil disobedience civil rights civil society DISCRIMINATION equal rights equality exhibitionism fun gay gay and lesbian pride parade gay and lesbians gay community gay even
A child play under a giant rainbow flag, a symbol of the gay rights movement, as she take part in the 22nd annual Gay Pride Parade in Rome, Italy on June 11, 2016. Tens of thousands of members of Italian LGBTQI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer and Intersex) communities and supporters of gay rights take part in the annual Gay Pride Parade in downtown Rome to demand legal rights for same-sex couples and against homophobia.(Photo by Giuseppe Ciccia/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az LMBTQ-lobbi káros hatásai már egész Európában éreztetik a hatásukat. Az Origo áttekinti a kiskorúak nemváltásával, hormonkezelésével kapcsolatos eseteket Európában.
Vágólapra másolva!

I. Kiskorúak transzneműségének elismerése Európában

  • Jelenleg Ausztria, Horvátország, Málta, Moldova, Németország és Svájc szabályozása nem tartalmaz életkori megkötést;
  • Hollandiában és Írországban 16 éves kortól lehet a nem jogi elismerését kérni;
  • Norvégiában hatéves kortól (!) ugyanaz a szabály, mint felnőttek esetében, viszont 6 és 16 éves kor között csak a szülők nyújthatják be a kérelmet a gyermekük nevében.

II. Az európai genderklinikák tevékenysége

Svédországban 10 év alatt 1500 százalékkal nőtt meg azoknak a kislányoknak a száma, akik fiúnak érezték magukat.

Ezt a jelentős növekedést a 13-17 éves korosztályban tapasztalta Svédország Egészségügyi és Jóléti Tanácsa. Kisebb mértékű növekedés azonban más korosztályokban is megfigyelhető volt.

A svéd jelentés szerint

Ezenfelül az autizmus, az önkárosítás és az öngyilkossági kísérletek szintén gyakoribbak voltak azoknál, akik esetében „nemi diszfóriát" diagnosztizáltak.

Egy transzszexuális férfi és nő Stockholmban Forrás: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/Jonathan Nackstrand

Nagy Britanniában már naponta legalább egy gyerek változtatja meg a nemét

A legtöbb „nemváltoztató" fiatal 14-15 éves, de

vannak köztük 10 év körüliek is.

2020 elején 35 pszichológus mondott fel a londoni Tavistock és Portman NHS Alapítvány genderklinikáján, mert

  • a szakemberek nem értettek egyet azzal, hogy már hároméves gyerekeknek is adtak pubertásgátló gyógyszereket, valamint nemi kereszteződésű hormonokat, amelyek egész életen át hatással lehetnek rájuk.
  • „Attól tartunk, hogy a gyerekek többségét nem megfelelően diagnosztizálták, és ezért félrekezelik őket" – nyilatkozták a távozó pszichológusok

Szintén Nagy Britanniában a Nemi Identitásfejlesztési Szolgálatnak (GIDS)

2010-ben 94 páciense volt, 2018-ra azonban ez a szám 2519-re nőtt,

  • az intézmény legfiatalabb páciense egy 3 éves gyermek volt;
  • szakértők szerint az ottani orvosok nem vizsgálják meg kellőképpen, hogy mi áll a gyermekek nemi zavarának hátterében, hanem egyből megkezdik a kezelést, hogy a kiskorú minél hamarabb transzgender legyen.

– nyilatkozta Carl Heneghan, az Oxfordi Egyetem professzora.

2018-ban Nagy Britanniában egy iskolai tanár azt nehezményezte, hogy robbanásszerűen nő az olyan autista gyermekek száma, akiket "nemi diszfóriával" félrekezelnek az országban:

  • a megszólaló tanár intézményében már 17 gyermek jelentkezett nemváltásra;
  • sajtóértesülések szerint a brit nemzeti egészségügy statisztikái azt mutatják, hogy minden harmadik nemváltó klinikára irányított gyermek produkált enyhe vagy akár középsúlyos autista tüneteket;
  • a nyilatkozó tanár úgy látja: „rettenetesen káros, hogy az amúgy befolyásolható kiskorúak egyes transznemű sztárokat próbálnak utánozni, csak mert éppen nem érzik magukat jól a bőrükben".
Egy 7 éves transzgender fiú, Jacob Lemay és szülei Massachusettsben Forrás: AFP/Jewel Samad

2017-ben ugyancsak Nagy-Britanniában egy kézikönyv készült iskolák számára, amely egyebek mellett bemutatja egy kitalált 12 éves lány történetét, aki fiúvá vált:

  • a történet hormonblokkolók alkalmazását is említi a nemi érés megállítása érdekében;
  • a könyv arra tanítja a szülőket, tanárokat és diákokat, hogy ne hívják a fiúkat fiúknak, valamint a lányokat lányoknak, mert ez nem tisztességes a transzneműekkel szemben.

Londonban működik transzgender-klinika, amely transznemű és nem bináris betegeket fogad:

  • arc- és test feminizációs, illetve nemi megerősítő műtéteket végeznek;
  • büszkék arra, hogy sok pozitív visszajelzést kaptak, dicsérik ellátásuk „magas színvonalát";
  • új klinikák megnyitását tervezik Hatfieldben, Manchesterben és Dublinban;
  • a nemi szervek átalakításáról fotók is megtekinthetők a honlapon.

Dániában 2016-ban az év eleji becsléshez képest több mint a kétszeresére nőtt azon gyermekek száma, akik szeretnék megváltoztatni a nemüket.

Az országban először 12 évesen jelezhetik gyermekek, hogy szerintük nem megfelelő testbe születtek, ezt követően olyan hormonokkal kezelhetik őket, amelyek megakadályozzák a nemi szerveik továbbfejlődését (a fiúk esetében a kezelés a szőrzet kinövését blokkolja, míg a lányok a menstruációt előzhetik meg így).

Emberi Jogok Európai Bírósága Forrás: AFP/Alexey Vitvitsky

III. Releváns bírósági ítéletek az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Európai Unió Bírósága részéről a transzneműség jogi elismerésével kapcsolatban

Megfigyelhető, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága, illetve az Európai Unió Bírósága évtizedek óta törekszik a transzszexualitás jogi megalapozására.

1. Christine Goodwin kontra Egyesült Királyság ügy

  • Ez az ügy mérföldkő volt a transzszexualitás jogi elismerésében Európában;
  • az ügy tényállása szerint a kérelmező nemi átalakító műtéten esett át, és szeretett volna az új nemével ellenkező nemű partnerével házasságot kötni.

A brit hatóságok azonban megtagadták új nemének anyakönyvezését, ezért nem tudott házasságot kötni.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a kérelmezőnek adott igazat, és előírta a nemüket megváltoztató transzszexuális személyek új nemének elismerését.

A Bíróság szerint „nyilvánvaló és tagadhatatlan bizonyíték" van arra, hogy „töretlen, nemzetközi trend érvényesül nemcsak a transzszexuálisok növekvő társadalmi elfogadottsága, de a nemi átalakító beavatkozáson átesett transzszexuálisok új nemi identitásának jogi elismerése érdekében is." (Figyelem, az ítélet 2002-ben született!)

A Bíróság kimondta, hogy a magánélet tiszteletben tartásához való jogból következik, hogy „védelmet élvez minden egyén személyes szférája, ideértve mindenkinek azt a jogát, hogy meghatározza saját identitásának részleteit".

A testület szerint „többé nem tartható fenn az a nem kielégítő helyzet, amelyben a nemi átalakító műtéten átesett transzszexuálisok egy olyan köztes zónában élnek, ahol sem az egyik, sem a másik nemhez nem tartoznak teljes mértékben".

2. Van Kück kontra Németország ügy

Az ügy lényege az volt, hogy a német kérelmező

a nemátalakító műtéteinek megtérítését kérte egészségbiztosítójától, amely azonban ezt megtagadta, mondván, hogy orvosilag nem indokolt beavatkozásokról van szó.

A strasbourgi Bíróság a kérelmezőnek igazat adva megállapította, hogy amennyiben az egészségbiztosítás – akár állami, akár magánbiztosítóról van szó – általában kiterjed az egészségügyileg szükséges beavatkozásokra, akkor

ki kell terjednie a nemi átalakító beavatkozások finanszírozására is.

A bíróság szerint a „transzszexualitást nemzetközileg széles körben olyan egészségügyi állapotnak tekintik, amelyre tekintettel kezelést biztosítanak állapotjavítás céljából".

Érdekes kérdést vet fel az ítélet: ugyan ebben az ügyben magánbiztosítóról volt szó, ám ezek szerint az elvi lehetősége fennáll annak is, hogy (az állami egészségbiztosító finanszírozásával) közpénzekből műtesse át magát egy transznemű?

A szabályozás Magyarországon rendkívül szigorú, és ha orvosilag indokolt, a beavatkozás költségének maximum 10 százalékát állja az állami egészségbiztosító, a 90 százalékát a páciensnek kell előteremtenie.

Egyébként a strasbourgi bíróság ebben a 2003-as (!) ügyben 15 ezer euró kártérítést, és 2500 euró költségtérítést ítélt meg a kérelmezőnek.

3. P. kontra S. és Cornwall County Council ügy

Ez az ügy az Európai Unió Bírósága előtt zajlott, és 1996-ban született ítélet.

Az ügy tényállása az volt, hogy a transzszexuális kérelmező a Cornwall Megyei Tanács által fenntartott egyik oktatási intézmény (!) menedzsereként dolgozott, majd bejelentette az intézmény igazgatójának, hogy nemi átalakító műtétnek kívánja magát alávetni.

Eleinte a kérelmező nőként öltözött és viselkedett, majd különböző sebészeti beavatkozásokon esett át, a munkáltató azonban létszámcsökkentésre hivatkozva felmondta a kérelmező jogviszonyát.

Az EUB szerint ilyen esetben sérül a diszkrimináció tilalma.

Az EUB kimondta, hogy „Az ilyen megkülönböztetés lényegében, ha nem kizárólagosan, az érintett személy nemi hovatartozásán alapul. Azokban az esetekben, amikor egy személyt azért bocsátanak el, mert nemi átalakító beavatkozásnak kívánja alá vetni magát, vagy vetette alá magát, akkor kedvezőtlenebb elbánásban részesül, mint az a személy, aki ahhoz a nemhez tartozik, mint amelyikhez a nemi átalakító beavatkozásnak magát alávető személy a beavatkozás előtt tartozott."