Tekintettel arra, hogy az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány mindenkit új feladatok elé állított, a visegrádi országok is még szorosabbra kívánják fűzni együttműködésüket a védekezésben - jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Prágában, Tomás Petrícek cseh külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követően.

Egyetértés van közöttünk abban, hogy létrehozzunk egy koordinációs mechanizmust, ahol egyeztetni tudjuk a lépéseinket és ki tudjuk cserélni tapasztalatainkat  - mondta Szijjártó Péter az MTI-nek. Továbbá leszögezte, hogy a visegrádiak együttműködése ezen a téren, amely már a tavaszi első hullám folyamán is szoros volt, a mostani őszi hullámban tovább fog erősödni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Tomás Petrícek cseh külügyminiszter PrágábanForrás: Facebook - Szijjártó Péter

Szijjártó Péter tájékoztatta cseh kollégáját, hogy a magyar kormány októberben is érvényben tartja korábbi, szeptemberi döntését, miszerint azok a cseh állampolgárok,  akik korábban befizettek valamilyen magyarországi útra, továbbra is beutazhatnak az országba.  Hozzátette, hogy ez a magyar döntés a további két visegrádi ország, Szlovákia és Lengyelország állampolgáraira is vonatkozik.

A cseh és a magyar külügyminiszter tárgyalásuk során kiemelt figyelmet szentelt az illegális migrációnak. Szijjártó Péter elmondta, hogy az Európai Bizottság migrációs paktuma Magyarország számára teljességgel elfogadhatatlan, és a cseh kormányfő is éles bírálatokat fogalmazott meg vele szemben.

A paktum súlyos hibája, hogy kezelni, és nem megállítani akarja az illegális migrációt. A miniszter rámutatott, hogy az ő céljuk azonban a migráció megállítása. Szijjártó Péter kifejtette, hogy 

lehetetlennek, elképzelhetetlennek és elfogadhatatlannak tartják, hogy embercsempészek döntsenek arról, kik élhetnek Európában, kik jöhetnek Európába.

Tomáš Petříček - ministr zahraničí České republiky: tárgyalás után élőben jelentkezünk Prágából!

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. október 5., hétfő

Erről csak az európai országok kormányai dönthetnek. Ezért fenntartják magunknak azt a jogot, hogy sem az embercsempészek, sem Brüsszel, sem senki más nem dönthet helyettük.

Felhívta a figyelmet arra, hogy tekintettel a koronavírus-járványra a migrációs hullámok ettől kezdve nemcsak biztonsági és kulturális kockázatot, hanem nagyon komoly egészségügyi kockázatot is jelentenek Európa országai számára. És hogy elkerüljük ezeket a kockázatokat, az egyetlen megoldás az, hogy meg kell állítani az illegális migrációt. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Csehország továbbra is kiemelt stratégiai partnere Magyarországnak, "és ezen Vera Jourovának, az Európai Bizottság cseh alelnökének a szavai sem változtatnak". Jourová a közelmúltban egy lapinterjúban "beteg demokráciának" nevezte Magyarországot.

Az ilyen típusú kijelentések véglegesen kiírják az azt elmondó politikust a kulturált európai politikusok köreiből. Továbbra is azt gondoljuk, hogy az Európai Bizottság alelnökének le kellene mondania  - ismételte meg a kormány álláspontját a magyar diplomácia irányítója. Majd leszögezte, hogy mivel Vera Jourová nem a cseh kormányt, és nem is Csehországot képviseli az EB alelnökeként, ezért szavai semmilyen hatással nincsenek a kétoldalú magyar-cseh kapcsolatokra. 

Szijjártó Péter elmondta, hogy a négy visegrádi ország külügyminisztere csütörtökön Pozsonyban a Globsec biztonságpolitikai fórumon együtt fog fellépni, majd a tervek szerint a visegrádiak közösen találkoznak és tárgyalnak a francia külügyminiszterrel.