A chilei fővárosban a múlt szombaton őrizetbe vettek egy rendőrtisztet, aki az egy nappal korábbi tüntetésen állítólag ledobott egy 16 éves fiút az egyik hídról. A fiatalember túlélte a több méteres zuhanást,  fejsérüléssel és csuklótöréssel szállították kórházba - számolt be a történtekről a Metro.co.uk brit hírportál. 

Múlt pénteken több ezren tüntettek a chilei fővárosban, a Plaza Italia téren az október 25-én esedékes népszavazás ellen, amelyen a 14 milliós országban az Alkotmány módosításáról voksolhat majd a lakosság. Aznap, mint már korábban többször is, Santiagoban kivezényelték ellenük a rohamrandőröket, akik könygázt és vízágyúkat is bevetettek a demonstrálókkal szemben. A tüntetők kiszorítása közben történt, hogy egyes szemtanúk szerint az egyik rohamrendőr a Mapocho folyó egyik hídjáról ledobta az egyik 16 éves tiltakozót.  Antony Araya körülbelül 5-6 méter magasságból a folyópartra zuhant. A mentők és a tűzoltók perceken belül kiértek a helyszínre, ellátták az eszméletlen állapotban lévő, súlyos sérüléseket szenvedett középiskolás fiút, majd egy speciális hordágyon felhúzták a hídra, és kórházba szállították. 

A 16 éves fiút koponyasérülésekkel és kéztöréssel szállították a chilei főváros baleseti kórházába, az állapota az orvosai szerint jelenleg stabil.Forrás: Getty Images/Claudio Abarca Sandoval/NurPhoto

A tüntetők menekülni kezdtek, amikor azt látták, hogy a rendőrök egyre agresszívabban lépnek fel ellenük, főleg látva azt, hogy az egyik tiszt a korláthoz szorít egy fiatal fiút, majd egy mozdulattal ledobja a hídról - nyyilatkozta helyi tévétársaságoknak Pavel Pavelic Jofre, a tüntetés egyik szervezője. A dél-amerikai országban hatalmas felháborodást keltett az ügy, másnap szombaton Santiagoban többszázan vonultak ismét az utcára, hogy akkor már a rendőri brutalitás ellen tiltakozzanak. A kivezényelt rendőrök akkor is könygázgránátokat vetettek be a demonstrálók ellen.

Az egyik tüntető félrerúg egy könnygázgránátot Santiagóban 2020. október 03-án.Forrás: AFP/Javier Torres

 A Santiago-i Északi Központi Ügyészség szombat délután bejelentette, hogy emberölés kísérlete vádjával őrizetbe vették a szóban forgó rendőrt. Az ügyben ugyanakkor megszólalt Santiago nyugati részének rendőrfőkapitánya is, aki védelmébe vette a beosztottját.  Enrique Monras azt állította, hogy véletlen baleset történt, és a fiút nem dobta le senki, hanem menekülés közben elvesztette az egyensúlyát, és átbukott a korláton. Monras hozzátette, hogy szerinte a fiú épp a rendőröknek köszönheti az életét, ugyanis ők risztották a helyszínre a mentőket és a katasztrófavédelem szakembereit.

Mindenesetre ennek ellentmondani látszik a chilei kormány által, az ügyben kiadott hivatalos közlemény, amelyben az áll, hogy határozottan elítélik az emberi jogok megsértését.  A rendfentartók között nem türhető meg olyan rendőr, aki nem tartja be a protokolt, és figyelmen kívül hagyja a törvényeket, az ilyen embert bíróság elé kell állítani - olvasható a kormányközleményben.