Elfoglalták a tüntetők a kormányhivatalt, a parlamentet és a városházát Kirgizisztánban

kirgiz tüntetők DZSEJENBEKOV, Szooronbaj
A parlamenti választások eredménye ellen tiltakozó tüntetők ostromolják a kormány székházát Biskekben 2020. október 6-án. A hivatalos eredmények szerint főleg a Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnökhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba. A tüntetők a szerintük elcsalt október 4-i voksolás érvénytelenítését, a választások megismétlését követelik.
Vágólapra másolva!
Tüntetők foglalták el a kirgiz kormány székházát Biskekben, de behatoltak a Parlamentbe, az ott található elnöki hivatalba is - jelentette kedd reggel a RIA Novosztyi orosz hírügynökség egy kormányilletékesre hivatkozva. Hívei kiszabadították a korrupció miatt 11 évnyi börtönbüntetésre ítélt volt elnököt, Almazbek Atambajevet. A kirgiz választási bizottság érvénytelenítette a vasárnapi parlamenti választás eredményeit.
Vágólapra másolva!

Az Interfax orosz hírügynökség a 24.kg kirgiz hírportálra hivatkozva azt közölte, hogy más tüntetők a biskeki városháza épületét kerítették hatalmukba.

Keddre virradó éjjel a tüntetők elfoglalták a parlamentet, ahol az elnöki hivatal is található, valamint az államügyészség épületét is.

Szooronbaj Dzsejenbekov elnök kedden beszédben fordult a kirgiz néphez, azt állítva, hogy egyes politikai erők az éjszaka folyamán kísérletet tettek a hatalom átvételére az általuk el nem fogadott választási eredmények ürügyén.

Azóta a kirgiz választási bizottság érvénytelenítette a vasárnapi parlamenti választás eredményeit.

A parlamenti választások eredménye ellen tiltakozó tüntetők ostromolják a kormány székházát Biskekben 2020. október 6-án Forrás: MTI/AP/Vlagyimir Voronyin

A belügyminisztérium egyik szóvivője közölte, hogy

Kurszan Aszanov ellenzéki politikus, a biztonsági szolgálat egykori magas rangú tisztségviselője átvette a belügyminisztérium vezetését,

ami a Reuters szerint feltehetően annak a jele, hogy kicsúszik az irányítás Dzsejenbekov kezéből.

A helyi sajtó beszámolói szerint a hétvégi parlamenti választások eredményét elutasító,

több ezer demonstráló autókat gyújtott fel, majd közülük sok átmászott a parlamentet övező kerítésen is, és behatolt az épületbe.

Kiégett személygépkocsi Biskek kormányzati negyedében 2020. október 6-án Forrás: MTI/EPA/Igor Kovalenko

A rendőrség vízágyúkkal, könnygázzal próbálta megállítani őket, ám sikertelenül.

Az összecsapásokban legalább százan megsérültek.

Hívei kiszabadították a börtönre ítélt volt elnököt

Almazbek Atambajevet az állambiztonsági hivatal épületéből szabadították ki, de nemcsak őt, hanem több más volt vezető tisztségviselőt is. Hogy ezt miért tették, egyelőre nem szerepel a híradásokban.

A tüntetés még hétfőn reggel kezdődött Biskek főterén a parlamentbe bekerülési küszöböt a hétvégi választáson átlépni nem tudó, legalább tíz párt és híveik részvételével.

Állításuk szerint a hatóságok a választási kampány során hatalmukkal visszaéltek és szavazatokat vásároltak. Tizenkét párt vezetője ezért levélben szólította fel a kirgiz központi választási bizottságot a voksolás érvénytelenítésére és új választás kiírására.

A kirgiz parlamentbe be nem jutott ellenzéki pártok támogatói tiltakoznak a parlamenti választások eredménye ellen Biskek kormányzati negyedében 2020. október 5-én Forrás: MTI/AP/Vlagyimir Voronyin

A választáson a legtöbb szavazatot kapó - 25 százalékos aránnyal győztesnek hirdetett - Egység (Birimdik) nevű szocialista párt elnöke Adilet Szultanalijev időközben Twitter-oldalán bejelentette:

- írta Szultanalijev.

Vasárnap a választásra jogosult 3,5 millió kirgizisztáni állampolgár 56 százaléka járult az urnák elé.

Az 1991-ben függetlenné vált, 6,5 millió lakosú Kirgizisztánban az első két, szabadon választott elnöknek tömeges tiltakozó megmozdulások hatására kellett távoznia a hatalomból. Az első "békés" kormányváltásra 2017-ig kellett várni, amikor a jelenlegi elnök, a 2023-ig hivatalban lévő Szooronbaj Dzsejenbekov váltotta Atambajevet.