Egymillió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték Derek Chauvint, azt a rendőrt, akinek intézkedése közben Minneapolisban meghalt az afroamerikai George Floyd - jelentette az amerikai NBC televízió szerdán Chauvin ügyvédjére hivatkozva. A pénzt személyesen Chauvin fizette be, de mivel ennyi pénze nem valószínű, hogy volt, vélhetően a rendőrszakszervezet állta a költségeket.

A végzetes rendőri intézkedés május 25-én történt, és ennek nyomán zavargáshullám tört ki az Egyesült Államokban.

Derek Chauvin egymillió dolláros óvadék ellenében szabadulhatottForrás: AFP/Handout

A négy intézkedő rendőrt elbocsátották, a George Floyd nyakára lépő 44 éves Derek Chauvin ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, három kollégája ellen pedig bűnpártolás miatt emeltek vádat,  még május végén. Chauvin azóta előzetes letartóztatásban volt.

A szerdai bírósági döntés értelmében a szabadlábra helyezése feltételes. Pere jövő márciusban kezdődik.

Május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni.

Az intézkedés során Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, ezért Chauvin lefogta és a földön fekvő Floyd nyakára térdelt, ez nyolc percen keresztül tartott. Az áldozathoz mentőt hívtak, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A rendőrök testkamera-felvételeiből később kiderült: Floyd már az intézkedés előtt dülöngélt, rosszul volt, a rendőrök meg is kérdezték tőle, hogy rosszul van-e. Sőt, az is kiderült, hogy Floyd - aki nem volt hajlandó beszállni a rendőrautóba - már az intézkedés előtt azt mondta, nem kap levegőt. A halottkémi jelentés szerint halálát az okozta, hogy a nyakára léptek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt.