Újabb négy francia nagyvárosban adták ki a legmagasabb riasztást a koronavírus miatt

Franciaország, Lille, COVID-19, koronavírus
A woman wearing a face mask stands next to a sign reading Wearing a mask is mandatory in Lille's streets as masks become mandatory in the city centre amid concerns about an increase in COVID-19 (novel coronavirus) cases . Lille, France, on August 4, 2020.?Une femme portant un masque de protection se tient a cote d un panneau alors que les masques sont olibgatoires dans le centre ville dans un contexte d inquietude du a l augmentation du nombre de cas de coronavirus . Lille, France, 4 aout 2020.
Vágólapra másolva!
Négy újabb francia nagyvárost (Lyon, Grenoble, Saint-Etienne és Lille) nyilvánít a koronavírus-járvány terjedése miatti legmagasabb riasztási övezetté szombattól a kormány - jelentette be Olivier Véran egészségügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

A fokozottabb korlátozások eddig csak a két legjelentősebb francia városban, Párizsban és Marseille-ben, valamint a tengerentúli Guadeloupe szigetén voltak érvényben.

Lyonban, Grenoble-ban, Saint-Etienne-ben és Lille-ben szombattól a bárok nem nyithatnak ki, az éttermek viszont szigorított óvintézkedések mellett a megszokott nyitvatartás szerint működhetnek. Nem tarthatók meg a nagyobb szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, s a sportolásra alkalmas helyiségek, fitnesztermek, táncklubok, valamint az uszodák sem nyithatnak ki felnőttek számára a következő két hétben, de az iskolai foglalkozások és oktatások megtarthatók.

A fokozatosan romló járványügyi mutatók alapján a miniszter szerint várhatóan hétfőig Toulouse-ban és Montpellier-ben is hasonló korlátozások lépnek életbe.

Lille 2020 augusztusában Forrás: Hans Lucas via AFP/Julie Sebadelha / Hans Lucas/Julie Sebadelha

Közben Aurélien Rousseau, a párizsi regionális egészségügyi ügynökség vezetője arra figyelmeztetett, hogy a fővárosi egészségügyi intézményeknek

a koronavírusos fertőzöttek "nagyon erős rohamára" kell felkészülniük,

ezért a nem sürgős sebészeti beavatkozások elhalasztása megkezdődött. Párizsban az intenzív ágyaknak már több mint 40 százalékán koronavírusos fertőzöttek fekszenek.

Az elmúlt 24 órában 18 129 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Franciaországban. Ez a második nap szerda után, hogy 18 ezer fölé emelkedett a napi esetszám. A pozitív tesztek aránya pedig 9,8 százalékra emelkedett a szerdai 9,1 százalékról, az egy hónappal ezelőtti 4,5-höz képest. A halálos áldozatok száma 24 óra alatt 77-tel 32 521-re emelkedett. Kórházban 7624 fertőzöttet ápolnak, 88-cal többet, mint szerdán, közülük 1427-en szorulnak lélegeztetőgépre, ami 11-gyel több, mint 24 órával ezelőtt.