Egy friss felmérés szerint a Párizs utcáin élő hajléktalanok 90 százaléka migráns, és a megvizsgáltak több mint fele koronavírus-fertőzött - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Egy 818 fős minta alapján készítette el az Orvosok Határok Nélkül migrációpárti szervezet friss kutatását, amelynek alanyai a Párizs utcáin és hajléktalanszállóiban élők.

Hajléktalan migránsok Párizsban.Forrás: AFP/Noémie Coissac / Hans Lucas

A felmérés két alapvető megállapítást tett. Az első szerint a

a hajléktalanok 90 százaléka nem francia állampolgár, hanem bevándorló. 

Az is kiderült továbbá, hogy a hajléktalanszállókban és munkásotthonokban kiemelkedően magas a fertőzöttségi ráta. A vizsgált munkásszállások közül kettő esetében 88,7 százalékos fertőzöttséget regisztráltak, míg tíz további esetében ez átlagosan 50,5 százalék volt. A jelentés szerint tehát, miközben Párizsban 12 százalékos a becsült fertőzöttségi ráta -  ez országos viszonylatban nagyon magas - a vizsgált, többnyire bevándorlók által lakott területek fertőzöttsége eléri az 55 százalékot.

A tömeges fertőzések a migránsok körében a nagyobb befogadóországokban ugyanakkor nem számítanak ritkaságnak. Görögországban a legnagyobb migránstábor, a Moria felgyújtását is sokan a koronavírus-fertőzésnek tudják be. Szeptember elején ugyanis 35 fertőzöttet találtak a táborban. Ekkor közölték a migránsokkal, hogy karantént rendelnek el. Ez tömeges tiltakozást váltott ki, ami nem sokkal később gyújtogatásba torkollt. Utólag az is kiderült, hogy a gyújtogatók olyan migránsok voltak, akiknek a menedékkérelmét elutasították. A tűz utáni áthelyezések során, szeptember közepén jelentettek hatalmas növekedést a fertőzöttek számában, amikor az Eody egészségügyi ügynökség bejelentette, hogy az általuk tesztelt bevándorlók között 243 fertőzöttet regisztráltak.

Máltán július végén az egészségügyi minisztérium állapította meg, hogy a szigetországban partra szállt bevándorlók több mint kétharmada koronavírus-fertőzött volt. A hatóságok által közzétett adatok szerint 85 migránst teszteltek a hajón beérkező 94-ből, és ezek közül 65 teszt mutatott pozitív eredményt.

Még a járványhelyzet elleni küzdelemben sikeresnek mondható Németországban is 

a migránsbefogadó-központokban többször megugrott a fertőzés.

Áprilisban a baden-württembergi tábor 600 lakója közül például 257-en voltak fertőzöttek, a ludwigshafeni tábor 170 lakójából pedig 59 volt koronavírusos. Görögországhoz hasonlóan itt is nehezen viselték a bentlakók a korlátozásokat, és a halberstadti központban például komoly összecsapásra is sor került a bevándorlók között, amikor kövekkel támadtak egymásra és szétverték a tábor berendezését.