Elítélték a Hollandiában terrortámadást tervező iraki dzsihadistákat

Vágólapra másolva!
Összesen hat iraki férfit ítéltek 10 és 17 év közötti börtönbüntetésre Hollandiában terrortámadás tervezéséért és terrorszervezet létrehozásáért. 
Vágólapra másolva!

A hat férfit még 2018 szeptemberében fogták el Arnhem városában, illetve egy weerti üdülőben, miután rendőrök beépültek a bandába fegyverkereskedőnek beállítva magukat.

A banda vezérét 17 évre ítélték el, hárman 13, ketten pedig 10 évet kaptak - írja a DutchNews. Az ítélethirdetésen egyik sem volt jelen. A bíróságon elhangzott, hogy

egy nagy rendezvényen véres támadást akartak végrehajtani ártatlan emberek halálát okozva.

Six jailed for up to 17 years for planning major terrorist attack - DutchNews.nl

Six men have been jailed for periods of 10 to 17 years for making plans to launch a jihadist attack on a large event in the Netherlands and for setting up a terrorist organisation. The six were arrested in Arnhem and on a holiday park in Weert in September 2018 after the gang was infiltrated by police officers posing as arms traders.

A bíróság ítéletében hangsúlyozta, hogy a rendőrségnek és a szolgálatoknak köszönhető, hogy tervüket nem tudták végrehajtani. A bíróság elutasította a védelem próbálkozását a terroristák elfogásával kapcsolatban, arra utalva, hogy csapdába csalták őket.

A bíróságon bemutattak fotókat és videót is, ahogy

a terroristák közül négyen is robbanómellényeket próbálnak fel és Kalasnyikovval hadonásznak

limburgi lakásukban.

- mondta az ügyész még a júniusi tárgyalás alkalmával, hozzátéve, hogy a támadás a 2015. november 13-i párizsi merénylethez lett volna hasonló, amikor 130 ember halt meg.

Az ügyész azt is elmondta, hogy egy szórakozóhely és egy katonai bázis is a lehetséges célpontok között volt.