Szükségállapotot vezetnek be a spanyol fővárosban és környékén

Spanyolország, Madrid, koronavírus, COVID-19
MADRID, SPAIN - AUGUST 24: A few people are seen as the additional measures have begun to be taken against the increase in the novel coronavirus (COVID-19) cases in Madrid, Spain on August 24, 2020. Apple store has temporarily closed 4 sales stores in Madrid since today. In Madrid, the capital city, where approximately 1/3 of the total cases in the country are seen, the autonomous administration advised the people not to go out on the streets, to gather with crowded groups of more than 10 people and not to travel in some districts where new cases occur. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A spanyol kormány szükségállapotot vezet be kilenc városban a madridi tartományban a következő 15 napban, hogy megfékezze a koronavírus-fertőzés terjedését - jelentette be a spanyol egészségügyi miniszter a kabinet pénteki rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Salvador Illa indoklása szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a madridi tartomány felsőbírósága (TSJM) csütörtöki határozatában nem hagyta jóvá a szabad mozgás korlátozásáról szóló, múlt héten kiadott rendeletet.

- mondta.

Azokon a területeket lépnek életbe a tilalmak, ahol százezer lakosonként legkevesebb ötszáz koronavírus-fertőzést jelentenek, az elvégzett tesztek több mint 10 százaléka lesz pozitív, valamint az intenzív osztályok telítettsége tartományi szinten meghaladja a 35 százalékot.

Az intézkedések kilenc várost érintenek a régióban, ezek: Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Madrid, Móstoles, Parla és Torrejón de Ardoz.

A felsorolt városokba csak meghatározott indokkal lehet be- illetve kijutni, ilyen például a munkavégzés, az oktatás, az orvosi ellátás. A kereskedelmi és vendéglátó egységek a befogadóképesség feléig fogadhatnak vásárlókat, vendégeket, továbbá rövidített nyitvatartással működhetnek.

- jegyezte meg Salvador Illa felsorolva, hogy a tartomány 286 egészségügyi körzetének 60 százalékában 500 felett van a százezer lakosra jutó esetszám. A kórházakban több mint háromezer Covid-beteget kezelnek, egy hét alatt pedig 63-an haltak meg a régióban.

Több európai fővárost is példaként említett, ahol már alacsonyabb fertőzési rátánál szigorúbb intézkedéseket vezettek be.

Madrid augusztus 24-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Salvador Illa szerint a tartományi autonóm kormány nem cselekedett kellő időben, de - mint mondta - "a türelemnek is van határa", a központ kormánynak lépnie kellett a madridiak egészségének védelmében, valamint, hogy megakadályozza a vírus továbbterjedését más országrészekre.

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette:

hétezer rendfenntartó vethető be az intézkedések betartásának ellenőrzésére a közutakon és a tömegközlekedésben.

A különböző egységek munkájának összehangolására koordinációs központot hoznak létre.

A miniszterek bejelentését megelőzően Enrique Ruiz Escudero, a madridi tartomány egészségügyi tanácsosa sajtótájékoztatón elmondta: a csütörtöki bírósági döntés után tájékoztatták a központi kormányt saját járványkezelési tervükről, amellyel teljes városok lezárása helyett csak abban az 51 egészségügyi körzetben vezettek volna be korlátozásokat, ahol a legmagasabb a fertőzöttek aránya.

- mondta.

A szakpolitikus szerint épp ezért nehéz megérteni a szükségállapot bevezetését, amelyet szerinte a központi kormány már napokkal ezelőtt eldöntött, mert nem hagyott számukra mozgásteret a párbeszédre.

A központi szocialista és a tartományi konzervatív kormány között másfél hete alakult ki nyilvános nézetkülönbség arról, hogy milyen intézkedésekkel kellene megfékezni az ország többi térségéhez képest nagyobb esetszámokat mutató régióban a vírus terjedését.

A tartományi vezetés elutasította és gazdasági katasztrófának minősítette a teljes lezárásának lehetőségét, ragaszkodva saját járványügyi elképzeléseihez, amelyek hatékonyságát viszont a központi kormány megkérdőjelezte.

Így lépett életbe múlt pénteken az a miniszteri rendelet, amely egységes járványügyi kritériumokat alkalmaz a százezer lakos feletti városokban.

Ezek azonban jelenleg csak a madridi tartományban érvényesülnek.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök esti jelentése szerint a Spanyolországban eddig regisztrált mintegy 848 ezer fertőzött közül több mint 258 ezret a madridi térségben szűrtek ki.

Az elmúlt 24 óra alatt több mint 5500 új esetet azonosítottak országosan, ebből csaknem 2300-at Madridban.