A kirgiz biztonsági erők őrizetbe vették szombaton Almazbek Atambajev volt elnököt - jelentette az Inferfax orosz hírügynökség Atambajev pártjának egyik tagjára hivatkozva.

Atambajevet néhány napja szabadították ki a börtönből ellenzéki tüntetők. Pénteken este rálőttek az autójára egyik tanácsadója szerint.

Almazbek Atambajev volt kirgiz elnök támogatóihoz beszél egy tüntetésen Biskek belvárosában 2020. október 9-én.Forrás: MTI/AP/Vladimir Voronin

A merényletkísérletet a biskeki Ala Too téren követték el, ahol nap közben összecsaptak a Szadir Zsaparov ellenzéki vezető és a volt elnök mellett tüntetők, és lövések is eldördültek.

A tanácsadó azt állította akkor, hogy a titkosszolgálatok merényletre készülnek Atambajev ellen.Szooronbaj Dzsejenbekov elnök rendkívüli állapotot vezetett be Biskekben október 21-ig.

Eközben szombaton összeült a kirgiz parlament, hogy megvitassa az új kormány kinevezését. Az ülésen megjelent a határozatképességhez szükséges 61 képviselő, és a házelnök bejelentette lemondását.
A közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban múlt vasárnap választásokat tartottak, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba, de az eredményeket végül érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket. Tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több vidéki nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, és kiszabadítottak a börtönből több elítélt politikust. Azóta az országban teljes a politikai zűrzavar. A különböző politikai táborok közötti utcai összecsapásokban több mint 1200 ember megsebesült és egy meghalt.