A venezuelai Alkotmányozó Nemzetgyűlés (ANC) törvényt fogadott el, amelynek értelmében Nicolás Maduro elnök beleszólást nyer az állami olajipari vállalat, a PDVSA közös vállalkozásainak tulajdonosi viszonyaiba - közölte pénteken Diosdado Cabello, az ANC elnöke.

Az amerikai gazdasági szankciók hatásait ellensúlyozni hivatott törvényt csütörtökön fogadták el. A jogszabály lehetővé teszi Madurónak, hogy bizalmas olajkereskedelmi megállapodásokat kössön magáncégekkel és államokkal.

Maduro Twitter-üzenetben mondott köszönetet a hívei által uralt testületnek "az illegális gazdasági blokád leküzdését" célzó javaslata elfogadásáért.

Nicolás MaduroForrás: AFP

Diosdado Cabello szeptember elején arról beszélt, hogy Venezuelának nincs az olajiparból származó semmilyen "formális" bevétele 2019 októbere óta. Cabello az olajipar gyengélkedéséért az amerikai szankciókat okolta, egyes szakértők szerint azonban a rossz gazdálkodás és az alulfinanszírozás is felelőssé tehető.

Az olajjövedelmeiből korábban meggazdagodó Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát szenvedi el, amelyet a szankciók is súlyosbítanak. Az élelmiszer- és gyógyszerhiány mellett a világ egyik legnagyobb olajtartalékával rendelkező ország rendszeresen küzd üzemanyaghiánnyal.

A Venezuelát sújtó súlyos gazdasági válság miatt az elmúlt években több mint ötmillió ember menekült el az országból.