Kész mobilkórházakat létesíteni az ukrán egészségügyi tárca azokban a régiókban, ahol a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt intézmények ágyhiánnyal küzdenek - mondta egy tévéműsorban Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese. Ukrajnában az elmúlt 24 órában csaknem ötezer új fertőzöttet regisztráltak.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által vasárnap közzétett adatok alapján az elmúlt napon 4768 új esettel 261 034-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halottaké 85 újabb halálos áldozattal 4972-re. Eddig 113 507-en gyógyultak meg, viszont 142 555 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter vasárnapi tájékoztatóján elmondta, hogy a kórházi ágyak leterheltsége a fővárosban, Kijevben, továbbá Donyeck, Odessza, Harkiv és Szumi megyékben vált kritikussá. Jelenleg 19 404 beteg szorul kórházi ápolásra az országban.

Védőruhát és arcvédő pajzsot viselő orvos a koronavírussal fertőzött betegek osztályán, a nyugat-ukrajnai Sztrij város kórházában 2020. szeptember 29-én.Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

A két legfertőzöttebb területen, a fővárosban, Kijevben több mint ötszáz új esettel csaknem elérte a 27,5 ezret, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében pedig csaknem hatszázzal a 24,5 ezret az igazolt betegek száma.

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap válságstábértekezletet tartott, amelyen egyebek mellett az a döntés született, hogy nyissanak meg nagy létesítményeket Kijevben, Odesszában és Mariupolban Covid-betegek fogadására, amint megtelnek az első és a második hullámban megnyitott kórházak - hozta nyilvánosságra Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke a Facebookon. Közölte, hogy ez a fővárosban várhatóan a sportcsarnok lesz, de egyelőre erre a lépésre Kijevben még nincs szükség.

A tanácskozáson döntöttek arról is, hogy a felsőoktatási intézményekben áttérnek a távoktatásra, a többi iskolában pedig előre hozzák az őszi szünet kezdését a jövő hétre, legkésőbb október 15-re.

Szerhij Skarlet oktatási miniszter korábban azt mondta, hogy tárcája nem fog egyetlen régiót sem kényszeríteni a távoktatásra való áttérésre, ezt csupán javasolni fogja, különösen a járvány által leginkább sújtott térségeknek, és erről hétfőn szándékozik tájékoztatni levélben az önkormányzatokat.