A fehérorosz hatóságok készek halálos katonai fegyvereket bevetni Minszkben a rendfenntartásra - jelentette ki hétfőn Henadzij Kazakevics, a fehérorosz belügyminiszter első helyettese.

Szervezetté és radikálissá váltak a jórészt Minszkbe áttolódott tüntetések. Ebben az összefüggésben a belügyi szervek munkatársai és a fegyveres erők tagjai nem fogják elhagyni az utcákat, és szükség esetén harci fegyvereket és különleges eszközöket fognak bevetni - hangsúlyozta Kazakevics videóüzenetében, amelyet a tárca Telegram-oldalán tettek közzé.
Kazakevics egyben közölte, hogy megállapításuk szerint a tüntetési mozgalom kezd fokozatosan kifulladni mind országosan, mind méretét tekintve. Ugyanakkor a minszki megmozdulások a tárca szerint radikalizálódtak. A fehérorosz belügyminiszter első helyettese szerint ennek volt bizonyítéka  a vasárnapi tüntetés a fővárosban. 

Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetők és rendőrök összecsapása Minszkben 2020. október 11-én.Forrás: MTI/EPA/-

A tisztségviselő szerint míg az aktivisták nappal köveket, késeket és palackokat dobáltak, addig este már barikádokat építettek, és gumiabroncsokat égettek. Ennek már semmi köze a polgári tüntetésekhez - hangoztatta Kazakevics, aki úgy fogalmazott, hogy Fehéroroszországba a kilencvenes évek felfordulását akarják visszahozni, és a színes forradalmakat megélt államok sanyarú útjára akarják terelni az országot.Olha Csemodanova belügyi szóvivő hétfőn közölte, hogy

a vasárnapi tüntetésen mintegy 11 ezren vettek részt, közülük 713 személyt előállítottak.
Már két hónapja vannak tiltakozó megmozdulások Fehéroroszországban az augusztus 9-i, széles körben elcsaltnak tartott elnökválasztás miatt, amelyen a hivatalos eredmény szerint 80,1 százalékkal újraválasztották Alekszandr Lukasenko elnököt immár a hatodik egymást követő mandátumára.