Joe Biden a bevándorlókat nevezte Amerika jövőjének

election Horizontal POLITICAL CAMPAIGN
Joe Biden
Vágólapra másolva!
A demokraták elnökjelöltje, Joe Biden egy Las Vegas-i kampányrendezvényen az Egyesült Államok jövőjének nevezte a latin-amerikai migránsokat és migrációs hátterűeket, arra bíztatva őket, hogy szavazzanak rá, hiszen ő megoldja a problémáikat, bármit is jelentsen ez. Ugyanakkor, amíg Barack Obama alelnöke volt, Biden egyáltalán nem foglalkozott a latino közösséggel.
Vágólapra másolva!

Az EFE spanyol hírügynökség beszámolója alapján, Joe Biden még pénteken, a Nevada állambeli Las Vegasban egy kampányrendezvényen vett részt, amin a latin-amerikai elit tagjai képviseltették magukat.

A demokrata elnökjelölt – szavazatszerzési szándékkal vezérelve – kijelentette, hogy a

A személyes szimpátia növelése mellett

Biden vélhetően arra gondolt, hogy a bevándorlás miatt folyamatosan növekszik a latinók száma és aránya is az amerikai társadalmon belül, így muszáj neki (is) megszereznie a szavazatukat.

A demokrata jelölt a maga érzelgős stílusában röviden ismertette, hogy a latin-amerikaiak milyen helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai miatt:

40 ezren belehaltak a vírus szövődményeibe, 3 millióan munkanélkülivé váltak, az általuk üzemeltetett vállalkozások harmada megszűnt,

és ha ezeket a problémákat meg akarják oldani, akkor szavazzanak rá.

Biden arra persze egyáltalán nem tért ki, hogy

Donald Trump elnök munkahelyteremtő, adócsökkentő programjainak köszönhetően 2020 elejére Amerikában 50 éves történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliségi ráta, a latinók és a feketék körében pedig, amióta mérik, még soha nem volt ilyen alacsony.

Arról sem beszélt, hogy már június óta csökkent a munkanélküliség a teljes lakosság, így a latinók körében is.

Az Egyesült Államokban a latin-amerikaiak létszáma a 60 millióhoz közelít, ami 20 százaléknak fel meg.

Általában kétharmaduk szokott a demokratákra, míg harmaduk a republikánusokra szavazni, de

mivel Biden nem sokat tett értük amíg 8 évig Barack Obama alelnöke volt, így joggal aggódhat azért, hogy ezúttal a latinók másképp fognak voksolni.

Mandátuma alatt Biden - Obamához hasonlóan - inkább a feketék szimpátiájának az elnyerésére koncentrált, ez a mostani kampányában sem volt eddig másképp, csupán az utóbbi napokban kezdett célzott üzeneteket eljuttatni az egyébként sokszínű latin-amerikai közösséghez.

Jellemző, hogy

a Floridában élő, Kubából a kommunista hatalomátvétel miatt elmenekülők óriási többsége a republikánusokat támogatja,

míg a Mexikóból érkező gazdasági migránsok szinte egységesen a demokratákat. A mexikóiak főleg Kaliforniában, Nevadában, Új-Mexikóban és Arizonában élnek.

Becslések alapján, 2016-ban a szavazati joggal rendelkező és a választáson megjelent latin-amerikaiak 65 százaléka voksolt Hillary Clintonra, míg 29 százalékuk Donald Trumpra. Ez az arány idén novemberben biztosan módosulni fog Trump javára, csak az a kérdés, hogy mennyivel.