Kigyulladt Afrika legmagasabb hegye, a Kilimandzsáró - videó

Tűz a Kilimándzsárón
Éjszakai felvételen, ahogy lángol a növényzet több ezer méter magasságban a Kilimandzsárón.
Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki Afrika legmagasabb hegyén, a tanzániai Kilimandzsárón, amelyet évente mintegy 50 ezer turista keres fel. A hegy déli oldalán felcsapó lángokat még nem sikerült eloltani, a nyomozást már megkezdték annak kiderítésére, hogy mi okozta a tüzet.
Vágólapra másolva!

A tanzániai nemzeti parkok igazgatóságának (TANAPA) közleménye szerint a nagyjából félúton, a csaknem 6000 méter magas hegy lába és csúcsa között vasárnap keletkezett tűz oltását nehezíti a nagy magasság. A tűzvészről vasárnap éjszaka közzétettek egy fotót is, amelyen vöröslő lángok és füstfelhők láthatók.

Éjszakai felvételen, ahogy lángol a növényzet több ezer méter magasságban a Kilimandzsárón. Forrás: Twitter

Szemtanúk szerint a füst és a tűz keleti irányba terjed.

- mondta hétfőn a közelben élő Thomas Becker. A károk mértéke egyelőre nem ismert. A The Citizen című helyi lap szerint a tűz szabad szemmel is látható a hegy lábánál fekvő településekről, amelyeknek lakosai a tűzoltókkal vállvetve próbálják eloltani a lángokat.

- mondta el Debbie Bachmann hegyi vezető, mielőtt osztrák, német és svájci hegymászókból álló csapatával elindult a hegyre. Bachmann elmondása szerint fent alig van víz, mivel sok patak ki van száradva annak ellenére, hogy tavaly októbertől júniusig jóval átlag feletti mennyiségű volt a csapadék.

- nyilatkozta a hegyi vezető. Az 5895 méteres Kilimandzsáró a világ legmagasabb, önmagában álló (vulkanikus eredetű) hegycsúcsa, Tanzánia jelképe. Az elmúlt években egyre több tanulmány foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy hósapkájának változásai a klímaváltozásnak köszönhetőek-e.