Az olasz főváros legnagyobb járványkórházából szállodákba viszik át a lélegeztetőgépet nem igénylő betegeket hétfőtől, miközben a kormány országos szigorításra készül, többek között a rokonok közötti találkozások korlátozásával is.

A fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórház hétfői adatai szerint a Covid-19 osztályon 185 beteget kezelnek, további huszonkettőt intenzíven.  Marta Branca, a kórház főigazgatója hangsúlyozta, hogy október elsején 137 beteget kezeltek, tizenhatot intenzív osztályon. 

Védőmaszkos turisták a római Colosseum környékénForrás: NurPhoto via AFP/Matteo Trevisan/NurPhoto/Matteo Trevisan

További 838 kevésbé súlyos beteget házi karanténban tartanak, és mivel nem mindenkit tudnak ellátni saját otthonában, a betegek nagy részét erre a célra lefoglalt szállodákba helyezik át. Megtelt az Umberto I. római klinika is, valamint a nápolyi Cotugno kórház sem tud további fertőzötteket fogadni. Francesco Lo Foche az Umberto I. immunológus professzora azzal magyarázta a koronavírus gyors terjedését az egészen nyár végéig majdnem teljesen megkímélt dél-olaszországi régiókban, hogy a tavasszal, a Covid19-től elsőként sújtott északi tartományokkal ellentétben a déli lakosságban nem alakult ki antitest. 

Dél-Olaszországban most élik át a járvány első nagy hullámát, de ott az egészségügy nem fogja bírni a terhelést, ellentétben a gazdagabb északival - jelentette ki Lo Foche.

Sergio Hariri, a milánói San Giuseppe kórház pneumatológiai osztálya orvosprofesszora kiemelte az intenzív osztályra kerülő betegek számának lassú emelkedését. Kifejtette, hogy a járvány tavaszi kezdetéhez képest a betegek most gyorsabban kerülnek kórházba, és az orvosok is gyorsabban reagálnak, mert már tudják, mit kell tenni. Sergio Hariri hozzátette, Olaszország eddig elkerülte a járvány újabb erőteljes hullámát, de a következő időszakban jelentős rosszabbodás várható.

A Vian középiskola diákjaitól levett koronavírus-gyorsteszteket vizsgál egy egészségügyi dolgozó a Róma közelében lévő Anguillarában 2020. szeptember 24-énForrás: MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi

Az adatok szerint az utóbbi egy hét alatt a szűrt fertőzöttek napi száma megkétszereződött, megközelítve a hatezret. A halottak napi száma ismét megközelítette a harmincat, intenzív osztályra az egy hete regisztrált napi húsz helyett már harmincan kerülnek.  Újabb szigorítás nélkül - a La Stampa napilapban megjelent számítások szerint - az esetszám a jelenlegi háromszorosára emelkedhet az egész országban novemberig.

A Giuseppe Conte vezette kormány  legkésőbb keddre ígérte a tavaszihoz hasonló korlátozások bejelentését.  Jelenleg a tartományokkal egyeztetnek, a régiók vezetői feltételként szabták, hogy a gazdasági élet nem állhat le ismét.

A kormány tervezte intézkedések között szerepel  a maszk már szombattól bevezetett kötelező használata az utcákon, valamint a vendéglátóhelyek korábbi esti bezárása, a tömörülések szigorú korlátozása a házibulik és családi ünnepségek betiltásával, ami az otthonokban a rokonok közötti találkozókat is érintheti.

Védőmaszkos vásárló egy római könyvesboltbanForrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

A felmérések szerint az utóbbi hetek megbetegedéseinek hetvenhét százaléka családon belül, esküvőkön, születésnapi zsúrokon történt. 

A járványhelyzetet kezelő szakértői bizottság a házi karanténnak tizennégyről tíz napra csökkentését szorgalmazta, amelynek a végén elég lesz egyszeri tesztelés az eddigi dupla teszthez képest.

A Vatikán hétfőn bejelentette, hogy négy svájci gárdista lett fertőzött, ők karanténban vannak, továbbá három vatikáni alkalmazottal együtt.