Romániában a háziorvosokat is bevonnák a járvány elleni küzdelembe

Románia, koronavírus
A kézfertőtlenítő működését mutatja meg egy védőmaszkos tanulónak egy egészségügyi dolgozó a bukaresti George Enescu zeneiskolában.
Vágólapra másolva!
A koronavírusos betegeket kezelő kórházakra nehezedő nyomás csökkentése érdekében Romániában eleve a háziorvosok gondjaira bíznák a tünetmentes fertőzöttek kezelését - erősítette meg hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a járványkórházakba irányítanak mindenkit, akinek pozitív lett a koronavírustesztje, ahol - az új karanténtörvény szerint - még a tünetmentes fertőzötteket is megfigyelés alatt tarthatják 48 órán keresztül.

A kormányfő szerint úgy módosítanák a törvényt, hogy

a fertőzöttek állapotának felmérését ne bízzák az amúgy is túlterhelt kórházakra, ha egyébként a páciens nem kéri ezt, és a háziorvos sem látja indokoltnak.

A kézfertőtlenítő működését mutatja meg egy szájmaszkos tanulónak egy egészségügyi dolgozó a bukaresti George Enescu zeneiskolában az első tanítási napon, 2020. szeptember 14-én Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az egészségügyi miniszter már vasárnap felvázolta, hogyan akarják bevonni a járvány elleni küzdelembe a háziorvosokat, miután a média rendszeresen arról számolt be:

immár olyan sok koronavírusos fertőzöttet visz a mentő a kórházakba, hogy a betegfelvételnél sokszor többórás sorban állás alakul ki.

A háziorvosok aggályosnak tartják az elképzelést, arra hivatkozva, hogy nem rendelkeznek megfelelő védőfelszereléssel és fertőtleníthető járművekkel. A háziorvosok országos társasága a kormányfő egyik tanácsosának lemondását is követelte, amiért az illető egy tévéműsorban a háziorvosok helyzetét a háborúba küldött katonákéhoz hasonlította, mondván, hogy "sajnos közülük is meghalnak néhányan".

A szakmai szervezet megjegyezte: a katonákat nem puszta kézzel, hanem felfegyverezve küldik háborúba,

és úgy értékelte, hogy az ilyen cinikus, együttérzés nélküli ember nem méltó semmilyen köztisztség viselésére.

Védőmaszkos járókelők Bukarestben Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Romániában két héten belül megduplázódott, az utóbbi héten pedig megközelítette a 20 ezret az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.

Az országban átlagosan 50 fertőzött hal meg naponta, az ismert aktív fertőzöttek száma hétfőn megközelítette a 33 ezret.

Közülük 9365-öt kezelnek kórházban, 628-at intenzív osztályon. Országos szinten a Covid-19-ben szenvedő súlyos betegek számára előkészített intenzív terápiás ágyak 60 százaléka foglalt, de

Bukarestben és az ország több másik fertőzési gócában már beteltek a helyek,

ezért az újabb súlyos eseteket innen a kevésbé zsúfolt megyékbe szállítják.