Több koronavírus-kórházat készenlétbe helyeznek Észak-Angliában

Nagy-Britannia, Anglia, Manchester, koronavírus, COVID-19
Pedestrians wearing a face mask or covering due to the COVID-19 pandemic, walks past a tree decorated in pumpkins ahead of Halloween, in Manchester, northern England on October 6, 2020, after localised restrictions were introduced across northwest following a spike in coronavirus cases. - More than 42,000 people confirmed to have Covid-19 have died in Britain, the worst toll in Europe. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-betegek fogadására kialakított nagy-britanniai kórházak közül többet valószínűleg készenlétbe helyeznek a következő hetekben Észak-Angliában, ahol az országos átlagot jelentősen meghaladó ütemben növekszik a fertőzések száma.
Vágólapra másolva!

Jonathan Van-Tam, az angliai tisztifőorvos-helyettes a Downing Streeten tartott tájékoztatóján grafikonokkal illusztrálta, hogy

az elmúlt néhány hétben jelentősen megugrott a naponta kiszűrt új koronavírus-fertőzöttek száma az alacsony esetszámmal jellemzett nyári hónapok után.

Van-Tam professzor hangsúlyozta: a járvány tavaszi hullámának tetőzése idején mért fertőzésszám és a sokkal magasabb jelenlegi számok összevetése olyan, mintha "a körtét hasonlítanánk az almához", mivel a március-áprilisi kiugrás idején - amikor napi 5-6 ezer új esetet regisztráltak - a szűrési kapacitás sokkal szűkösebb volt a jelenleginél.

Az utóbbi időszakban 12-17 ezer között mozog a Nagy-Britanniában tesztekkel kimutatott új koronavírus-fertőzések napi száma.

Tavasszal naponta 15-20 ezer koronavírus-szűrésre volt lehetőség; a jelenlegi napi tesztelési kapacitás meghaladja a 300 ezret.

Az angliai tisztifőorvos-helyettes a hétfői tájékoztatón kijelentette azonban, hogy az új fertőzések számának mostani emelkedése ezzel együtt is markáns a nyári hónapok adataihoz viszonyítva.
A fertőzésszámok emelkedését bizonyos késéssel, de mindenképpen követi a kórházi kezelésre szorulók száma, és ebből óhatatlanul következik a halálesetek számának későbbi növekedése is.

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója, aki szintén részt vett a hátfői tájékoztatón, elmondta:

a 65 éven felüli, és különösen a 85 éven felüli korosztályokban meredeken emelkedik a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-betegek száma.

Manchester belvárosa október 6-án Forrás: AFP/Paul Ellis

Powis professzor szerint ez is mutatja, hogy "vágyálom" az a rendszeresen hallható érv, amely szerint az időseket valahogy el lehetne szigetelni a koronavírus-járványtól. Most többen vannak az angliai kórházakban koronavírus-betegség miatt, mint a járvány megfékezésére márciusban bevezetett korlátozások előtt.

Stephen Powis és Jonathan Van-Tam is elmondta: az NHS kórházai még bírják kapacitással a betegek ellátását, de nem kizárt, hogy a nagy-britanniai járvány jelenlegi gócpontjának számító Észak-Angliában - elsősorban Manchester, Sunderland és Harrogate városokban -

készenlétbe helyezik a koronavírus-betegek fogadására felépített ideiglenes kórházakat is.

Nagy-Britanniában tavasszal

hét ilyen úgynevezett Nightingale-kórházat építettek fel és rendeztek be.

Ezeket a tábori jellegű, de a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, intenzív kezelésre is alkalmas kórházakat Florence Nightingale-ről nevezték el, aki a krími háborúban szervezte meg a sebesült katonák ellátását, és őt tekintik a modern angliai kórházi ápolószemélyzet-képzés megalapozójának.