Görögországban és a térségben heves tiltakozást váltott ki, hogy a török kutatóhajó ismét méréseket fog végezni egy feltehetően földgázban gazdag területen, amely ráadásul Görögország saját különleges gazdasági övezetében fekszik. 

A hajó korábbi, augusztusban és szeptemberben tett útja ellen is tiltakoztak.

A Navtex tengerészeti hírportálon keresztül közzétett török bejelentés szerint az Oruc Reis október 12. és 20. között abba az övezetbe tér vissza, ahol korábban tartózkodott, beleértve a Kastellorizo nevű görög szigettől délre eső területet. Athén és Ankara között komoly feszültséget váltott ki az, hogy a hajó az említett görög sziget térségében, a török partoktól két kilométerre végzett méréseket, egy olyan területen, amely feltehetően földgázban gazdag.

Az Oruc Reis török kutatóhajóForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Orhan Cicek

A hajó augusztus 10-től szeptember közepéig végzett feltárásokat a Földközi-tengeren, amelynek során hadihajók kísérték. Útját Görögország élesen bírálta, akárcsak a szankciókat kilátásba helyező Európai Unió. Athén szerint az Oruc Reis olyan vizeken végzett feltárást, amelyeket Görögország saját különleges gazdasági övezetének tart.

Az elmúlt években több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre.

A törökök számos feltáró fúrást végeztek, amivel kiváltották a térség országainak haragját. Az Európai Unió állásfoglalása szerint ezek a kutatások sértik a nemzetközi jogot.