Újabb amerikai gyógyszergyártó függesztette fel a koronavírus kísérleti kezelésének tesztelését

- Horizontal
TO GO WITH AFP STORY BY ETIENNE BALMER An employee works in an unit dedicated to the production of insulin pens at the factory of the US pharmaceutical company Eli Lilly in Fegersheim, eastern France, on October 12, 2015. US pharmaceutical company Eli Lilly produces mostly insulin for the international market. AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozott közleményében az Eli Lilly szóvivője leszögezte: a kísérleti kezelés klinikai vizsgálatait felügyelő független bizottság elővigyázatosságból azt javasolta, hogy egyelőre ne kérjenek fel újabb kísérleti pácienseket, szüneteltessék a klinikai kísérleteket.
Vágólapra másolva!

Az indianai székhelyű Eli Lilly egy ACTIV-3 nevű, Covid-19 kezelésére alkalmasnak vélt antitestkészítménnyel kísérletezett.

Az Eli Lilly a múlt héten nyújtotta be a készítménye forgalmazásához szükséges engedélyezési eljárásra a kérelmet az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelethez (FDA). Az FDA-nek azonban az engedélyezés előtt ellenőriznie kell a készítmény mellékhatásait és veszélyeit, és általában a biztonságosságát. Ennek egyik szakasza a független bizottság véleménye, amelynek alapján a gyártó a bejelentést tette. Az Eli Lilly szóvivője hangsúlyozta, hogy a cég a páciensek védelme érdekében is támogatja és tiszteletben tartja a bizottság javaslatát.

Az Eli Lilly egy franciaországi gyára (korábbi felvétel) Forrás: AFP/Frederick Florin

Hétfőn a szintén amerikai Johnson and Johnson óriásvállalat koronavírus elleni vakcinájának tesztelését függesztették fel, egyelőre nyilvánosságra nem hozott egészségügyi problémákra hivatkozva. Hétfői közleményében a gyógyszergyár úgy fogalmazott: a tesztelés során az egyik kísérleti páciens "ellentmondásosan reagált" a gyógyszerre. Szeptemberben egyébként az Oxford Egyetemmel együttműködő AstraZeneca állította le a vakcinakísérleteit, mert a szer neurológiai problémákat okozott az egyik kezeltnél.