Vera Jourová, az Európai Bizottság (EB) cseh alelnöke felhívta rá a figyelmet, hogy az Európai Unió következő költségvetésében – nyilván a tagállamok által befizetett adókból – komoly támogatást kapnak majd a „független" (értsd: liberális, szocialista és zöld) sajtóorgánumok. A Soros Györgyhöz köthető politikus az amerikai tőzsdespekuláns köreihez tartozó szervezetek képviselői előtt jelentette be a hírt – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Hétfőn az EURACTIV Bulgaria rendezett egy online konferenciát a sajtóról, amelyen többek között Vera Jourová, az EB egyik alelnöke is részt vett. A beszélgetés során a cseh politikus tudatta, hogy a következő uniós költségvetésben 61 millió euróval támogatják majd az általa „függetlennek" nevezett, valójában baloldali (propaganda)médiát és az „újságíróknak" titulált politikai aktivistákat.

Ennek a költségeit az európai adófizetők állják, hiszen az adókból fognak 61 millió eurót propagandára és fake news-ra áldozni. 

Jourová szerint a Bizottság erőfeszítéseit az EU digitális médiapiacának pluralizmusának biztosítására összpontosítja, valamint olyan mechanizmusok kidolgozására, amelyek megvédik az „újságírókat" az úgynevezett SLAPP-ügyektől (stratégiai per a nyilvánosság részvételének megakadályozására, strategic lawsuit against public participation). A SLAPP egy olyan per, amelynek célja a kritikus hangok cenzúrázása, megfélemlítése és elhallgattatása azáltal, hogy rájuk terhelik a jogi költségeket, amíg abba nem hagyják munkásságukat.

„A Bizottság nem nyerheti meg a háborút egyedül a <<független>> média védelme érdekében, de minden rendelkezésünkre álló eszközt bevetünk" - fogalmazott Jourová.

A konferencián részt vett Pavel Szalai is, aki a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) nevű szervezet EU- és Balkán-koordinátora. Ez a szervezet 2017-bentöbb mint 200 ezer dollárt kapott Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától (OSF).

Szalai emlékeztetett arra, hogy Bulgária 2019-ben aláírta az információs és demokráciaügyi partnerséget (Partnership for Information and Democracy), amelynek célja a véleménynyilvánítás szabadságának globális előmozdítása. Véleménye szerint azonban a média szabadsága továbbra is romlik Bulgáriában, és a bolgár kormánynak nincs akarata a helyzet javítására. Azt is elárulta, hogy idén márciusban Bojko Boriszov bolgár miniszterelnöknek ajánlásokat is küldtek, azonban nem kaptak választ.

Bolgár sajtóorgánumok kiadói is részt vettek a konferencián. Az Economedia kiadót Galya Prokopieva ügyvezető igazgató képviselte, aki szerint „szét akarják verni Bulgáriában a sajtót".

Az Economedia honlapján finanszírozóként van feltüntetve az America for Bulgaria Foundation (ABF) nevű szervezet. Az ABF lényegében a „szegény ember" OSF-je.

Saját honlapjuk szerint ők egy „független, pártatlan, politikamentes amerikai támogatást nyújtó alapítvány, amely bolgárokkal együttműködve az ország magánszektorának és a kapcsolódó demokratikus intézmények megerősítéséért dolgozik".

Civil szervezeteket is támogatnak, 2017-ben például a Soroshoz is közel álló Transparency International Association kapott tőlük több mint 400 ezer dollárt.

Soros GyörgyForrás: Imaginechina via AFP/dycj - Imaginechina/Dycj

Az ABF ráadásul Soros Györgyékkel is együttműködik. A 2019. évi beszámolója szerint az ő segítségükkel jött létre a bolgár Korrupcióellenes Alap (Anti-Corruption Fund), de megjegyzik azt is, hogy az OSF is komoly támogatást nyújtott ennek a létrehozásához.

Az OSF-t és az ABF-et az American University in Bulgaria is összeköti, ugyanis mindkét szervezet támogatja az intézményt. Sorosék például több mint 36 millió dollár támogatást adtak az egyetemnek, és több mint 3 ezer ösztöndíjat is kiosztottak.