A rendőrség által előállított csalók a Bolgheri Sassicaiát hamisítottak, amely Olaszország egyik legértékesebb borai, egy palack akár 120 ezer forintot is megér - számolt be a Guardian.

A rendőrség hosszas nyomozási és felkészülési folyamat után ütött rajta a bor hamisítókon. A "Bad Tuscan" (Rossz toszkánai) elnevezésű akciójuk során 2 embert vettek őrizetbe, és 11 másik személyt vontak vizsgálat alá.

Az olasz nyomozók tájékoztattak, hogy a borok Szíciliából származtak, a borosüvegek Törökországból és borrekeszek pedig Bulgáriából. Összesen 700 rekeszt foglaltak le, amelyekben 4200 üveg bor volt.

A hamisítványok között a legtöbb 2010-2015-es évjáratú az olasz és nemzetközi kritikusok által nagyra becsült borokra hasonlított.

A nyomozást teljesen véletlenül indult el, amikor az olasz rendőrség két munkatársa rábukkant egy olyan rekeszre a hamis borokból, amely valószínűleg szállítás közben esett le a teherautóról a toszkánai Empoliban - mondta Giuseppe Creazzo firenzei főnyomozó. Majd hozzátette, hogy a rendőrök két telefonszámot is találtak a rekeszben, amelyek az akciójuk során elfogott két személyhez tartoztak.