Megkezdődött az EU-csúcs Brüsszelben

LÖFVEN, Stefan; MACRON, Emmanuel; BABIS, Andrej
Brüsszel, 2020. október 15. Andrej Babis cseh miniszterelnök (j2), Emmanuel Macron francia elnök (j) és Stefan Löfven svéd miniszterelnök (b) Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésén 2020. október 15-én. MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard
Vágólapra másolva!
Megkezdődött csütörtökön Brüsszelben az Európai Unió kétnaposra tervezett csúcsértekezlete. Az állam-, illetve kormányfők tanácskozásának középpontjában az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok, illetve a klímavédelem áll. A találkozó napirendjére került még a koronavírus-járvány és az EU Afrikával való kapcsolatainak kérdésköre is.
Vágólapra másolva!

Az első munkanapon az uniós vezetők megvitatják az Egyesült Királyság kilépéséről rendelkező megállapodás végrehajtását, valamint az EU és a brit fél közötti leendő partnerségről szóló tárgyalások aktuális állását. Figyelmet fordítanak arra, milyen előkészítő munka szükséges minden forgatókönyv esetén, de különösen abban az esetben, ha a kereskedelmi kapcsolatokról az átmeneti időszak végéig, december 31-ig, nem születik megállapodás. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a csúcsra szóló meghívólevelében nyomatékosította, hogy a következő napok meghatározóak lesznek a tárgyalások kimenetét illetően: "az EU megállapodást akar Nagy Britanniával, de nem mindenáron".

A tanácskozáson szóba kerül az is, milyen eredményeket sikerült elérni annak a célkitűzésnek a teljesítésében, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon. A tagállami vezetők megvitatják az Európai Bizottság által javasolt új célértéket, amely 55 százalékos kibocsátáscsökkentést szorgalmaz 2030-ig bezárólag. A tagországoknak az év végéig döntést kell hozniuk a következő tíz évre kitűzött célokat illetően, így a tanácskozás alkalmat biztosít azon részletek meghatározásához, amelyek lehetővé teszik a decemberi megállapodás elfogadását.

A brüsszeli értekezlet résztvevői az afrikai országokkal való kapcsolatokról is tárgyalnak, egyebek mellett a kereskedelemre, a fejlesztésre, a biztonságra és stabilitásra, a migrációra, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre összpontosítanak majd.

A vezetők áttekintik továbbá az Európában egyre romló járványügyi helyzetet, a bevezetett intézkedések uniós szintű koordinálását és az oltóanyag közös uniós beszerzésével kapcsolatos fejleményeket.

Andrej Babis cseh miniszterelnök (j2), Emmanuel Macron francia elnök (j) és Stefan Löfven svéd miniszterelnök (b) az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésén 2020. október 15-én. Forrás: MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard

A találkozó előtt Orbán Viktor videót töltött fel közösségi oldalára. "Megérkeztünk Brüsszelbe, miniszterelnöki csúcstalálkozó ma délutántól holnap estig. Legfontosabb téma a járvány, fertőzés, védekezés, európai koordináció. Megbeszéljük, hogyan tudnánk egymást segíteni, és a védekezésben létrehozni egy európai koordinációt, és reményeim szerint kapunk jó híreket arról is, hogy mikor lesz vakcina, milyen sorrendben és hogyan lehet ahhoz majd hozzáférni, ideértve a magyarok lehetőségeit is" - jelentette ki a magyar miniszterelnök.