A tűz a hegy Whona nevezetű hegymászó pihenőhelyről indult ki. Az oltásban a helyi lakosok és egyetemisták is segítik a helyi tűzoltóságot - számolt be a Guardian. A tűz a hegymászókat is veszélyeztette, az egyik táborból evakuálni kellett őket. A továbbiakban helikopterrel is oltani fogják a tüzet.

A tanzániai nemzeti parkokért felelős hatóság (Tanapa) egy fotós közösségimédia-bejegyzésben tájékoztatott, hogy a tűz vasárnap délután ütött ki.

A Kilimandzsáró Afrika legmagasabb csúcsa, és számos hegymászó útvonal vezet hegycsúcsra. Ezen útvonalak egyik pihenőhelyén ütött ki a tűz. 

Több csapat próbálja eloltani a tűzet, a tűzoltóság mellett helyi lakosok és egyetemisták is találhatók köztük. A Tanapa minden óvintézkedést megtesz, hogy biztosítsa a hegy látogatóinak és felszerelésük biztonságát  - mondta Pascal Shelutete, a Tanapa kommunikációs biztoshelyettese.

A tűz terjedése miatt evakuálni kellett a hegymászókat csütörtökön a tanzániai Kilimandzsárón lévő egyik táborból. Henning Schmidt német túravezető arról tájékoztatta a dpa hírügynökséget, hogy hajnalban kimenekítettek a hatóságok hat-hét hegymászó-csoportot, miután a lángok egyre nagyobb területet ölelnek fel Afrika legmagasabb hegyén. Egy kollégája hozzátette, hogy a füst miatt tartottak a mérgezéstől.

Eközben az illetékes tanzániai szervek bejelentették, hogy csütörtökön megkezdhetik a helikopteres tűzoltást.
"A feladat nehezebb, mint korábban gondoltuk. Az erős szél és a száraz növényzet komoly kihívást jelent" - mondta Hamisi Kigwangalla turisztikai miniszter.

Ötödik napja ég a Kilimandzsáró, a lángok már több mint 28 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel. Legutóbb 2016 októberében volt tűz, de szakértők szerint ez egyre gyakoribb, és összefüggésbe hozható a klímaváltozással.