Szigorú intézkedéseket vezet be Thaiföld a kormányellenes tüntetések miatt

tüntetés, Thaiföld
BANGKOK, THAILAND - OCTOBER 14: Pro-democracy protesters seen walking toward Government house during an anti government demonstration on October 14, 2020 in Bangkok, Thailand. Thousands of protesters stage an anti-government protest near the Democracy Monument in Thailand's capital Bangkok on the 47th anniversary of the 1973 student uprising. Protesters demanded the resignation of Prime Minister Prayut Chan-o-cha. The mass protest was led by pro-democracy figure Arnon Nampha to commemorate the 47th anniversary of the October 14, 1973 revolution that overthrew the military-backed government. Stringer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Korlátozó intézkedéseket vezettek be csütörtökön Thaiföldön az előző napi kormányellenes tüntetéseket követően; egyebek között tilos ötnél több embernek gyülekezni.
Vágólapra másolva!

Megtiltották továbbá az olyan hírek közlését, amelyek félelmet kelthetnek vagy meghamisítják a tényeket, az ország biztonságát, békéjét és közrendjét megzavaró hangulatot teremtenek.

A főváros, Bangkok számos részére kiterjedő szükséghelyzeti rendeletet Prajuth Csan-Ocsa kormányfő jegyezte.

Az intézkedés korlátozza a tömegközlekedést is.

A miniszterelnök utasította a rendőrséget és a katonaságot, hogy szükséghelyzetnek megfelelően járjanak el a feletteseik utasítása alapján.

Szerdán több ezer, a miniszterelnök lemondását, új alkotmányt és az uralkodó jogkörének megnyirbálását követelő tüntető gyűlt össze a fővárosban. Prajuth Csan-Ocsa már korábban hangsúlyozta, hogy

a kormány a szólásszabadság jegyében engedélyezi a megmozdulásokat, de nem tűri a monarchia reformjára vonatkozó követeléseket.

Több ezren tüntettek Bangkokban október 14-én a miniszterelnök lemondását, új alkotmányt és az uralkodó jogkörének megnyirbálását követelve Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Stringer

A megmozdulások vezetői csütörtökön a korai órákban közölték, hogy visszavonulnak az utcákról, de délután egy nagyobb bangkoki közlekedési csomópontnál ismét összegyűlnek.
A thai média értesülése szerint a tiltakozások vezetőit, Anon Nampát és Parit Csivarakot őrizetbe vették a hatóságok.

Anon korábban azt tanácsolta támogatóinak, hogy ha a rendőrök tömegoszlatásba kezdenek, maradjanak ülve és ne bonyolódjanak vitába velük. "Kiderül majd, hogy mernek-e erőszakot alkalmazni" - mondta. Az emberi jogi ügyvéd Anon hozzátette, hogy a rendőrség törvényesen nem oszlathatja fel bírósági határozat nélkül a tüntetést.

Szerdán mintegy 15 ezer rendőrt vezényeltek a hatóságok az utcákra a tüntetés miatt.

A demonstrálók egyebek közt a 2014-es katonai puccsal hatalomra került Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök lemondását követelik. Követeléseik közt szerepel továbbá új alkotmány elfogadása, illetve a király jogkörének a jelenlegi alkotmányban rögzített jogainak megnyirbálása és az uralkodó pénzügyi elszámoltatása is.