Egy 15 éves lányt erőszakoltak meg öten még 2012-ben. Az egyik támadó a lány barátja volt.

A bangladesi igazságügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy a kormány elfogadta azt a  törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében

akár halálbüntetéssel is sújthatják a nemi erőszaktevőket.

Az országban a csoportos nemi erőszak elkövetőit a jog szerint eddig is halálra lehetett ítélni, de az új módosítással már az egyedül cselekvő erőszaktevőkre is kiszabható a legsúlyosabb büntetés.A kormányt az késztette a lépésre, hogy Bangladesben országszerte nemrég tömegtüntetések robbantak ki a szexuális erőszak elkövetői elleni szigorúbb és gyorsabb fellépést követelve, miután az internetet bejárta egy videofelvétel, amelyen látható, amint férfiak egy csoportja rátámad egy nőre. A felháborodott demonstrálók azt kifogásolták, hogy az országban lényegében büntetlenül maradnak a nők elleni szexuális erőszak elkövetői. Becslések szerint a nemi erőszak elkövetőit az esetek mindössze 3 százalékában ítélik el.

Banglades fővárosa, Dakkáa, 54,3 millió ember otthonaForrás: Shutterstock

Csak idén szeptember végéig legalább 208 csoportos nemi erőszak ügyében tettek feljelentést.

A tüntetéseken Sejk Haszina miniszterelnök lemondását is követelték, de a saját pártján belül is bírálatok össztüzébe került a kormányfő.

Szeptemberben ráadásul a kormánypárt ifjúsági tagozatának több tagját is őrizetbe vették csoportos nemi erőszak elkövetésének gyanújával.

Bangladesben 2013 óta 23 bűnözőt végeztek ki, és még 1718 elítélt vár a halálbüntetése végrehajtására.

Jogvédők élesen bírálták a kormány azon döntését, hogy a nemi erőszak elkövetőire is kiterjesztették a halálbüntetés lehetőségét, mert úgy vélik, hogy ezzel nem lehet elejét venni ezeknek a bűncselekményeknek, és csak a nők védelmét célzó valóban hatékony lépések hiányáról terelik el vele a figyelmet.