Szerdán Szlovákiában 1929 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki, ez az eddigi legmagasabb napi szám. Csütörtökön új óvintézkedések is életbe léptek az országban a koronavírus-járvány megfékezésére, mostantól kötelező a védőmaszkok viselése a köztereken is.

Már a korábbi döntésekkel megtiltották a tömegrendezvényeket, és korlátozták a bevásárlók számát az üzletekben. Délelőtt 9 és 11 óra között az élelmiszerboltokban és a drogériákban csak a nyugdíjasok vásárolhatnak. Zárva tartanak a mozik, a színházak és az élményfürdők, a vendéglőkben pedig csak a teraszokon szolgálhatnak fel ételt. Az országos bajnokságok öt kiemelt sportágban - köztük a labdarúgásban és a jégkorongban - csak nézők nélkül folytatódnak.

A középiskolák már hétfőn bezártak, és áttértek a távoktatásra.

"Maszk nélkül belépni tilos" figyelmeztető matricák egy pozsonyi üzlet bejáratán. Csütörtöktől már a köztereken is kötelező védőmaszkot viselni Szlovákiában.Forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Szerdán Szlovákiában 1929 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki, ez az eddigi legmagasabb napi szám.

Igor Matovic kormányfő Facebook-oldalán azt írta, hogy a több mint ötmilliós országban szerdán 12 502 tesztet végeztek el, ami szintén az eddigi legtöbb. Matovic úgy vélte, hogy a szlovákiai járvány mintegy kéthetes késéssel a csehországi helyzet alakulását követi.

Szlovákiában a múlt héten ugrottak meg meredeken a koronavírus-járvánnyal összefüggő számok. Erre reagálnak a hatóságok, és több olyan intézkedést vezettek be, amely már a járvány tavaszi szakaszában is érvényben volt.