Donald Trump amerikai elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden élő televíziós interjút adtak csütörtök este, amelyet két amerikai televíziós társaság egymástól függetlenül, de egy időben szervezett a két politikussal. Mindkét esemény alapvetően arról szólt, hogy a nézők kérdezhetnek, de míg Biden szereplése gyakorlatilag egy baráti kampányeseménnyé vált, addig Trumpot sokáig csak a - papíron - moderátor provokálta, elfogult, támadó kérdésekkel.

A republikánus amerikai elnök a floridai Miamiban az NBC televízió szervezte beszélgetésen válaszolt a műsorvezető és később a meghívott vendégek kérdéseire, míg Joe Biden a pennsylvaniai Philadelphiában az ABC televízió munkatársa által moderált beszélgetésen vett részt. A két párhuzamos beszélgetést az elmaradt második elnökjelölti vita idejében tartották meg.

Bidennek nem kellett aggódnia, baráti riporter beszélgetett vele

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje a szokásos módon bírálta Donald Trump járványkezelését, ami viszont meglepő volt, hogy az amerikai emberek nem tudtak meg semmit arról, mit gondol a fia ukrajnai korrupciós botrányáról és a szexvideójáról, az ügyről itt írtunk nagyon részletesen. A beszélgetést vezető tévés újságíró ugyanis egyetlen kérdést sem tett fel az ügyről. Pedig a New York Post cikke alapján a demokrata elnökjelölt is nagyon komolyan érintett az ügyben. (Nem csoda, hogy a baloldali sajtó az elnökjelölt szerepének taglalása helyett magát az újságot támadja, akik írni "merészeltek" a súlyos ügyről.

Jó hangulatban telt a Biden-interjúForrás: AFP/2020 Getty Images/Chip Somodevilla

Biden nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy esetleges demokrata párti győzelem esetén kibővítik-e a kilenctagú szövetségi legfelsőbb bíróság létszámát demokrata párti bírákkal.
"Nem vagyok ennek nagy híve, de nyitott vagyok rá, hogy adott pillanatban megfontoljam - fogalmazott. "Attól függ, hogy ezt majd hogyan kezelik" - utalt a Trump által jelölt Amy Coney Barrett konzervatív bíró meghallgatására és a jelöltről várható szavazásra.

Az ellenfele helyett a moderátor támadta Trumpot

Donald Trump a másik csatornán védelmébe vette eddigi járványkezelését, mondván, hogy ő a járványügyi szakemberek, köztük Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének (NIAID) vezetője tanácsai alapján cselekedett és hozott döntéseket. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Fauci gyakran változtatta az álláspontját a járvány megítélésében és kezelésében.

Arra a felvetésre, hogy miért nem volt óvatosabb, azzal válaszolt: elnök vagyok, muszáj találkoznom az emberekkel, nem maradhatok az alagsorban. Ezzel az elnök kimondatlanul is Joe Bidenre célzott, aki úgy akar amerikai elnök lenni, hogy a kampány jó részét a háza alagsorában berendezett stúdióból bonyolította, s csak az elmúlt hetekben kezdett országjárásba.

Joe Biden és Donald TrumpForrás: AFP/Jim Watson

A Trump-esemény moderátora sokáig nem hagyta, hogy a nézők kérdezzenek, úgy beszélgetett Trumppal, mintha ő maga lenne az ellenfele az elnökválasztáson, gyakorlatilag folyamatosan támadta. Az elnök megismételte korábban többször elmondott véleményét:

mindig elítélte a fehér felsőbbrendűséget hirdető és szélsőséges nézeteket.

Olyan sokszor tért erre vissza az elfogult riporter, hogy Trump az este egy pontján megkérdezte, figyel-e, mert erre már válaszolt. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy Joe Biden egyszer sem ítélte el a radikális baloldalt és az Antifa-mozgalmat, amely lángba borította Amerikát az elmúlt hónapokban, és erről nem kérdezgetik.

"Amit ismerek, az az Antifa és a radikális baloldal, és tisztában vagyok vele, hogy milyen erőszakosak és gonoszak, és azt is tudom, hogyan égetnek fel demokraták által irányított városokat" - mondta az elnök.

Feszült volt a légkör az elnök interjúja során, Donald Trump nem hagyta magátForrás: AFP/Brendan Smialowski

A két eseményt az elmaradt második elnökjelölti vita időpontjában rendezték meg, a két politikus a tervek szerint jövő héten Nashville-ben, Tennessee államban vitázik majd szemtől szemben a Belmont egyetemen, magyar idő szerint péntek hajnalban, utoljára a november 3-i elnökválasztás előtt

A Videán elindult a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, a második videó: