El akartak rabolni egy amerikai kormányzót, fegyveresen vonult a radikális baloldal

Protests Continue Over Death Of Alvin Cole By Police In Wauwatosa, WI GettyImageRank1 CONFRONTATION Conflict HORIZONTAL Protest Police Force USA Wisconsin LAW Protestor Color Image Photography Wauwatosa Topix Bestof Wauwatosa - Wisconsin Bestpix Wauwatosa
WAUWATOSA, WISCONSIN - OCTOBER 09: Protestors confront police as they demonstrate near the Wauwatosa City Hal on October 09, 2020 in Wauwatosa, Wisconsin. The city has faced three days of demonstrations, prompting a 7 PM curfew, after District Attorney John Chisholm refused to press charges against Wauwatosa Police Officer Joseph Mensah for the Feb. 2 fatal shooting of 17-year-old Alvin Cole. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Michigan államban egy fegyveres csoport el akarta rabolni a kormányzót. A szomszédos Wisconsin államban fegyveresen vonult tüntetni a radikális baloldali szervezet, a Black Lives Matter. Eközben újabb részletek derültek ki a demokrata elnökjelölt fiának ukrajnai ügyeiről és ezúttal már Joe Biden személyesen is érintett, de a Facebook és a Twitter úgy döntött, cenzúrázzák a hírt. Pillanatképek az amerikai választásokról – az Alapjogokért Központ gyűjtése.
Vágólapra másolva!

Puccskísérlet Michigan államban? Michigan, USA, 2020. október 8.

Az FBI azt állítja, hogy leleplezett és meggátolt egy puccskísérletet Michiganben. Állítólag a Wolverine Watchmen nevű fegyveres csoport rendőröket tervezett meggyilkolni, el akarták foglalni Michigan állam törvényhozását és még az állam demokrata kormányzója, Gretchen Whitmer elrablása is a tervek között szerepelt. Mindezt egy polgárháború kirobbantásának a céljából. Az FBI nagyszabású nyomozás során, melyben több mint 200 ügynök és állami rendőr vett részt, több városban hajtott végre házkutatást, mely tizenhárom férfi letartóztatásához vezetett, akik vagy tagjai a Wolverine Watchmen milíciának, vagy közeli kapcsolatban állnak vele.

Összecsapások Milwaukee-ban. Wisconsin, USA, 2020. október 9-12.

Napokig feszült volt a hangulat Wisconsin állam legnagyobb városának Wauwatosa nevű részén. A radikális baloldalhoz tartozó zavargók kirakatokat törtek be és gyújtogattak. A rendfenntartók könnygázt vetettek be és 28 embert letartóztatottakaz október 10-i rendbontások során. A zavargók nem tartották be az este 7-kor kezdődő kijárási tilalmat és üvegekkel dobálták meg a rendőröket. A rendőrség minimum egy Molotov-koktélt is lefoglalt, sőt, több esetben szemtanúk lőfegyvereket láttak a tüntetőknél. A zavargások azért törtek ki, mert az állam nem emelt vádat az ellen a rendőr ellen, aki önvédelemből lelőtte a 17 éves feketebőrű Alvin Cole-t az év elején. A fiatalember családjának ügyvédje azzal vádolta a helyi városvezetést, hogy a „rossz vezetés miatt Wauwatosa háborús övezetté vált". Alvin Cole több családtagját is letartóztatták a tüntetések során, édesanyja ápolásra is szorult. A rendőr, aki lelőtte Cole-t egyébként fekete.

Súlyos összecsapások voltak Wisconsin legnagyobb városában Forrás: AFP/2020 Getty Images/Scott Olson

Kezdetét vette Trump elnök legfelsőbb bírósági jelöltjének meghallgatása Washington DC, USA, 2020. október 12.

Amy Coney Barrett szenátusi bizottsági meghallgatása ma veszi kezdetét. A bizottság ülésén a szenátoroknak nem lesz kötelező személyesen jelen lenni, aki gondolja az interneten keresztül is részt vehet. A bizottsági meghallgatás várhatóan október 22-ig fog tartani, a teljes szenátus pedig még a hónap vége előtt szavaz a jelöltről, aki mindössze az ötödik hölgy lenne, akit kineveznek a testületbe.

A demokraták szabotálni próbálják Barrett kinevezését, 2020. október 12.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi vezetője bejelentette,hogy a pártja „nem szolgáltat kvórumot" Amy Coney Barrett bizottsági jóváhagyásához, magyarul a demokrata szenátorok távolmaradásukkal próbálják megakadályozni a szenátus igazságszolgáltatási bizottságának a határozatképességét. A bizottság határozatképességéhez minimum két ellenzéki szenátornak is jelen kell lennie az ülésen.

Magas lehet a részvétel az elnökválasztáson, 2020. október 13.

A korai szavazói hajlandóságból úgy tűnik, az idei elnökválasztás rekordmagas részvétel mellett fog zajlani. Sok amerikai döntött úgy, hogy korábban adja le szavazatát, amire minden államban lehetősége van akár személyesen, akár levélben. Keddig 10,5 millió állampolgár már élt ezzel a lehetőséggel,ami abszolút rekord. Négy évvel ezelőtt a kampány ezen szakaszában csupán alig több mint másfélmillió amerikai szavazott. A University of Florida professzora, Micheal McDonald több mint 150 millió szavazóra számít, ami 15 millióval lenne több, mint 2016-ban. A billegő államok közül Minnesotában, Wisconsinban és Floridában a legaktívabbak választók, de Michigan állam lakosai sincsenek sokkal lemaradva.

Prof. McDonald azt is elmondta, hogy kb. 70 millió szavazólapot fognak az államok postázni a választóknak idén, hogy megkönnyítsék a levélszavazást. Eddig 22,4 millió regisztrált demokrata és 13 millió regisztrált republikánus szavazó kért levélszavazást abban a 13 államban, mely nyilvántartja a levélszavazást kérő polgárok párthovatartozását. Ez megfelel azoknak a várakozásoknak, mely szerint kétszer annyi Biden szavazó fog levélben voksolni, mint Trump támogató. A személyesen történő korai szavazásnál több választókerületben már most több órás sorokat kell kivárniuk a választóknak.

A Biden család korrupt, 2020. október 14.

Egy email tanúsága szerint a demokrata elnökjelölt fia, Hunter Biden bemutatta édesapját egy ukrán üzletembernek. Hunter Biden évekig volt az ukrán Burisma energetikai cég igazgatótanácsában, anélkül, hogy bármilyen tapasztalata lett volna akár Ukrajna, akár az olajipar terén. Mind ő, mind Joe Biden makacsul tagadták, hogy a fiatalember azért kapta meg az igen jól fizető állást 2014-ben, mert az akkori alelnök fia volt. Azonban a The New York Post által most nyilvánosságra hozott email azt bizonyítja,hogy Hunter személyes találkozót szervezett Joe Biden és Burisma-beli kollégája Vagyim Pozsarszkij között. Az email egy olyan laptopon volt, melyet valaki beadott egy szervízbe még 2019-ben és utána nem ment érte. A számítógépen üzleti levelezés mellett több személyes kép is megtalálható az ifjabb Bidenről, illetve egy videó, amin kokaint fogyaszt egy hölgy társaságában. A felvétel több szempontból is korhatáros.

Joe Biden nagyon súlyos ügybe keveredett Forrás: Origo

A Twitter és a Facebook cenzúráznak, 2020. október 14.

A Twitter és a Facebook azonnal reagáltak a hír kitörésére, és a legszigorúbb cenzúrát alkalmazva igyekezték gátolni annak terjedését. A Twitter felfüggesztette a The New York Post hozzáférését a saját profiljukhoz. A Fehér Ház szóvivője is hasonló sorsra jutott miután megosztotta a cikket. Mindkét cég megtiltotta az olyan linkek terjesztését, melyek a Post cikkére mutatnak, nem csupán a nyilvános felületükön, de privát üzenetekben is. A tech óriások arra hivatkoznak, hogy a Post tisztességtelenül jutott a laptopon őrzött adatokhoz. Jelenleg ezt semmi sem támasztja alá.

Elmaradt a csütörtökre tervezett második elnökjelölti vita, 2020. október 15.

Miután az elnökjelölti viták lebonyolításáért felelős kétpárti bizottság, a két kampánycsapattal folytatott előzetes egyeztetés nélkül virtuálissá alakította a második vitát Donald Trump, bejelentette, hogy azon nem vesz részt, mivel a virtuális vita „időpocsékolás". Mindkét elnökjelölt olyan televíziós eseményeken vett részt, ahol a nézők tehették fel a kérdéseket. A harmadik vita a tervek szerint élőben lesz október 22-én.

A Videán elindult a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, a második videó: