Soros-közeli szervezetek is feltűnnek a Twitter-botrány mögött

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb bajban van a Twitter, amiért cenzúrázták a New York Post által készített cikkeket, amelyben Joe Biden fiának, Hunter Bidennek kényes ügyeit tárják fel, amikről az apja tudhatott. Az ügy miatt a Twitter elnök-vezérigazgatóját, Jack Dorsey-t beidézi az amerikai Szenátus. A történtek hátterében Soros György amerikai tőzsdespekuláns hálózata is feltűnik – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Csütörtökön pedig felfüggesztették Donald Trump újraválasztási kampányának hivatalos Twitter-fiókját.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb botrányt kavar az Egyesült Államokban, hogy a közösségi médiafelületek cenzúrázták a New York Post cikkét, amelyben a demokrata elnökjelölt Joe Biden fiának, Hunter Bidennek a kétes ügyeit tárták fel.

Először a Twitter, majd pedig a Facebook is elutasította Hunter Biden leveleinek közlését, a Twitteren nemcsak magukat a leveleket, de még az erről szóló cikkeket sem lehet megosztani, vagy retweetelni.

Erről az Origo itt számolt be.

A nyílt cenzúrára emlékeztető, a választások befolyásolására irányuló döntés azonban az óriáscég vezetőségén belül is vitát okozott, szerda este Jack Dorsey, a Twitter elnök-vezérigazgatója közleményt adott ki, amelyben

Ted Cruz republikánus szenátor bejelentette,

A Twitter nem először korlátozza önkényesen a szólásszabadságot. Már májusban megjelentek úgynevezett tényellenőrzések (fact-checks) egyes bejegyzések alatt. Többek között Donald Trump amerikai elnök tweetjei alatt is lehet ilyet olvasni. Érdekesség, hogy

pont egy olyan bejegyzést bélyegeztek meg, amelyben az elnök a levélszavazásról értekezett.

Forrás: TWITTER/V4NA

Nem véletlen, hogy épp a levélszavazás miatt került Trump tweetjeire a fact-check,

ugyanis a Twitter nem verte nagy dobra, de a vállalat úgynevezett premier partnere a Vote Early Day (VED) nevű szervezetnek. A VED egy olyan választási érdekképviselettel foglalkozó csoport, amely tájékoztatja a szavazókat a választási nap előtti voksolási lehetőségükről, többek között levélben. A VED a New Venture Fund (NVF) nevű szervezet érdekeltségei közé tartozik.

A NVF pedig Soros György Nyílt Társadalom Alapítványának (OSF) pénzügyi támogatását élvezi. Az OSF hivatalos honlapja szerint

csak 2018-ban több mint 4,5 millió dollárt kaptak Soroséktól.

A New Venture Fund továbbá a kétes hátterű Arabella Advisors nevű szervezet szárnyai alatt működik, amely egy olyan stratégiai csoport, amely többek között gazdag baloldali adományozók érdekeit érvényesíti. Az Arabella Advisors másik Soroshoz is köthető szervezete a Sixteen Thirty Fund. Az OSF honlapja szerint ez a szervezet

2018-ban 4,2 millió dollárt kapott.

Soros György Forrás: V4NA

A Vote Early Day azonban nem az egyetlen választással foglalkozó kezdeményezés, amellyel a Twitter együttműködik. A tech óriás idén a National Voter Registration Day partnere is, amely a Pierre Omidyar liberális milliárdos által alapított Democracy Fund támogatását élvezi.

Az eBay alapítója - Soroshoz hasonlóan - létrehozott egy „filantróp befektetési" vállalatot is, amelyet szerénytelenül OmidyarNetworknak (ON) nevezett el.

Az ON már 2009-ben az OSF-fel kötött partnerséget, továbbá 2014-ben egy mianmari hírügynökséget támogatott 81,5 ezer dollárral a Tides Foundation-ön keresztül, amely szintén Soros Györgyhöz köthető.

Felfüggesztették Trump újraválasztási kampányának hivatalos Twitter-fiókját is

Az MTI és a Politico beszámolója alapján

csütörtökön felfüggesztették Trump elnök újraválasztási kampányának hivatalos Twitter-fiókját.

A hírt megerősítette Mike Hahn, a Trump-kampány közösségi médiával foglalkozó munkatársára.

A felfüggesztés indoklása - Hahn közlése szerint - az volt, hogy megsértették a Twitter „magánjellegű információkra vonatkozó szabályozását". A fiók egyik bejegyzésében ugyanis hazugnak nevezték Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet, aki a megfogalmazás szerint „évekre visszaveti az országot".

A bejegyzéshez linket is csatoltak, ami egy videóhoz vezetett. A videó a New York Post honlapján jelent meg szerdán, amely

Hunter Biden e-mailjeit és az ukrajnai Burisma energetikai céghez a Biden-klánnak fűződő kapcsolatát mutatja be.

A Videán elindult a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, a második videó: