Iszlamista terrorista merénylet történt péntek este a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban: lefejeztek egy középiskolai történelemtanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak. A terroristát agyonlőtte a rendőrség, az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot, most pedig kilenc embert őrizetbe vettek.

A történelemtanár a közelmúltban a szólásszabadságról tartott egyik óráján megmutatta a tanulóknak a Charlie Hebdo szatirikus hetilapban közölt Mohamed-karikatúrákat, ami vitát váltott ki a szülők egy részének körében, majd a tanár később fenyegetéseket is kapott. A tanár és az iskola igazgatónője egyébként rágalmazás miatt feljelentést is tett a rendőrségen.

A francia terrorellenes ügyészség közölte, hogy egyebek mellett terrorista indíttatású gyilkosság miatt indított vizsgálatot. 

Szemtanúk beszámolói szerint a gyilkos terrorista Allahu akbart kiáltott, mielőtt támadott. 

A rendőrséget a helyiek riasztották, amikor egy gyanús férfit láttak az egyik Conflans-Saint-Honorine-i iskola közelében. A helyszínre érkező rendőrök a közeli Éragny-sur-Oise településen megpróbálták a késsel fenyegetőző férfit előállítani, de miután nem adta meg magát, lelőtték, majd a közelben megtalálták az áldozata holttestét. A terrorista a nyílt utcán késsel támadt áldozatára, majd lefejezte.

Forrás: AFP/Abdulmonam Eassa

A Le Monde című napilap és a BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy 

az áldozat holttestén egy Moszkvában született 18 éves orosz állampolgár személyi papírjait találták meg. 

A dokumentum alapján feltételezhető, hogy a támadó csecsen, de a nyomozók egyelőre még nem bizonyosak abban, hogy az okmány a lelőtt támadóé. A férfi nem szerepelt a titkosszolgálatoknak a radikálisokról vezetett nyilvántartásában.

Forrás: Origo

Néhány perccel a támadást követően egy magát csecsennek mondó férfi a Twitteren magára vállalata a merényletet. Egyelőre nem világos, hogy a lelőtt támadó vagy pedig másvalaki írta az üzenetet, amelyben az áldozat levágott fejének fotója volt látható. 

A terrorista környezetéből és családjából szombatra virradó éjjel kilenc embert őrizetbe vettek. Köztük két szülőt a tanár iskolájából.

A merénylet óriási felháborodást váltott ki, a nemzetgyűlésben egyperces csenddel emlékeztek meg a képviselők a tanárról, és egységesen elítélték a merényletet.

Franciaországot évek óta iszlamista merénylethullám sújtja, amelyben több mint 250-en haltak meg

Alig három héttel ezelőtt a Charlie Hebdo szatirikus hetilap egykori szerkesztősége előtt súlyosan megsebesített egy hentesbárddal két embert egy pakisztáni iszlamista, aki eredetileg fel is akarta gyújtani az épületet, hogy bosszút álljon a Mohamed-karikatúrák közlése miatt. A szerkesztőség épületében gyilkolt meg két dzsihadista merénylő 2015 januárjában tizenkét embert, és megsebesített tizenegy másikat.