Az ukrán egészségügyi minisztérium javaslata szerint a jelenleginek a százszorosára kell emelni a pénzbírságot a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére bevezetett karanténszabályok, köztük a kötelező maszkviselés megszegéséért, az előterjesztés már a parlament előtt van - mondta el Viktor Ljasko országos tisztifőorvos egy vasárnapi rádióinterjúban.

A tisztségviselő, aki egyben az egészségügyi miniszter helyettese is, kifejtette, hogy jelenleg Ukrajnában ez a bírság 170 hrivnya, azaz mintegy 1866 forint, ezt a tervezet szerint 17 ezer hrivnyára, vagyis 186 600 forintra emelnék.  Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok szerint vasárnapra 5231 új esettel 298 872-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, a halottaké pedig 90 újabb áldozattal 5607-re.

Koronavírussal fertőzött beteg hőmérsékletét méri egy ápolónő a nyugat-ukrajnai Sztrij város kórházában 2020. szeptember 29-énForrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Eddig 125 377-en gyógyultak meg, viszont 

jelenleg már 167 888 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban. 

Volodimir Kurpita fertőző betegségekre szakosodott orvos az Obozrevatyel hírportálnak adott interjújában úgy vélekedett, hogy novemberben minden bizonnyal szigorítani fog a kormányzat a jelenlegi korlátozásokon. Szerinte kétféle módon fékezhető a járvány terjedése Ukrajnában: vagy a PCR-tesztek számát növelik legalább napi százezerre, vagy szigorítanak, megtartva a karantén adaptív, azaz területenként változó jellegét. 

A szakértő ez utóbbit valószínűsítette. Hozzátette, hogy 

novemberben és decemberben várhatóan a fertőzés terjedése még fokozódni fog, 

lassulásra jövő februárban vagy márciusban lehet számítani.