Pénzmosással és sikkasztással gyanúsítják Donald Tusk ügyvédjét

vote Horizontal
Former President of European Council Donald Tusk talks to the press before voting in the second round of Polish Presidential Elections on July 12, 2020 in Sopot. (Photo by MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Lengyel Korrupcióellenes Hivatal (CBA) csütörtökön őrizetbe vett 12, az ellenzéki Polgári Platform (PO) párthoz közel álló személyiséget sikkasztás és pénzmosás gyanújával, köztük az egyik leggazdagabb lengyel oligarchát, Ryszard Krauzét, valamint Roman Giertych volt kormányfőhelyettest, Donald Tusk egykori miniszterelnök, jelenlegi EPP-elnök ügyvédjét. A Krauze villájában tartott házkutatás során az oligarcha fia súlyosan bántalmazta a köztévé egyik munkatársát. Ezért akár két évet is kaphat. Szombat éjjel a bíróság biztosította a gyanúsítottak szabadlábon történő védekezését, az ügyészség ezt követően közölte, hogy panaszt fognak tenni a döntés miatt.
Vágólapra másolva!

Ügyészségi közlemény szerint a csoport 12 tagját azzal gyanúsítják, hogy 2010 és 2014 között, tehát amikor a miniszterelnök Donald Tusk volt, több mint 90 millió zlotyt (7,2 milliárd forintot) „vezettek ki" egy - még meg nem nevezett, a varsói tőzsdén jegyzett - ingatlanfejlesztő cégből egy kiterjedt céghálózatot felhasználva.

Magyarán:

sikkasztás, majd ezt követően pénzmosás történhetett.

A bűncselekményekért 10 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

A Lengyel Korrupcióellenes Hivatal (CBA) csütörtökön házkutatást végzett Roman Giertych varsói, valamint Ryszard Krauzének - az egyik leggazdagabb lengyel oligarcha - a balti-tengerparti Gdyniában álló villájában is.

A titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn azt mondta a sajtó képviselőinek:

A lengyel közszolgálati televízió csütörtök esti közleménye szerint

Giertych az őrizetbe vétele után, a jelenlétében folytatott házkutatás során elájult,

a mentők kórházba vitték, orvosi engedély alapján a kihallgatását ott folytatták.

A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy a gyanúsítottak csoportján belül Krauzének és Giertychnek pontosan milyen szerepe volt a sikkasztási ügyben.

Kicsoda Tusk ügyvédje, Roman Giertych?

Roman Giertych 2006-2007-ben, a 2015-től újból kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) első kormányában az egyik radikális jobboldali koalíciós kispártot képviselve kormányfőhelyettes és oktatásügyi miniszter volt.

Roman Giertych Forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Az állandósult koalíciós feszültségek miatt 2007 őszén a PiS dominálta kormány lemondott, és előrehozott választás következett, amit Donald Tusk Polgári Platform (PO) pártja nyert meg.

Giertych ezt követően átállt a másik oldalra, 2007 után ügyvédként Tuskot, illetve a PO más politikusait és oligarcháit, köztük Krauzét is képviselte több perben.

Egyelőre mégis szabadlábon védekezhetnek a PO oligarchái

Poznan kerületi bírósága szombat éjjel döntött úgy, hogy nem hagyja jóvá az előzetes letartóztatásokat, valamint a más előzetes intézkedéseket kezdeményező ügyészségi beadványt.

Ryszard Krauzét még akkor éjjel szabadon engedték,

ügyvédje a sajtónak nyilatkozva azt állította: a bíróság úgy ítélte meg, nincs nagy valószínűsége annak, hogy ő követte el a bűncselekményt. Szabadlábon védekezik a csoport többi tagja is.

A Krauze gazdasági ügyleteit lebonyolító másik ügyvéd, a Tuskhoz közel álló Roman Giertych esetében az ügyészség rendőri felügyeletet kezdeményezett, valamint 5 millió zloty (mintegy 400 millió forint) óvadék letételét.

A titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, a már említett Stanislaw Zaryn a legújabb fejleményekre reagálva azt nyilatkozta:

Az ügyet vizsgáló poznani ügyészség szóvivője pedig vasárnap kilátásba helyezte:

Bántalmazta a milliárdos fia a köztévé egyik munkatársát

Bírósági döntés nyomán szabadon engedték szombat este Krauze fiát, a 31 éves Aleksandert is.

A férfi fejsérüléseket okozva bántalmazta a közszolgálati televízió helyi operatőrét

akkor, amikor éppen apjának a Balti-tenger partján lévő Gdyniában álló villájában folytattak csütörtökön házkutatást.

Az operatőr akkor nem forgatott, az ingatlan előtt tudósító többi tévéstábhoz hasonlóan hazatérésre készült.

Aleksander Krauzét két évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik,

az eljárás idejére rendőrségi felügyeletet rendeltek el nála. Tette után a legnagyobb lengyel újságíró szervezett, a Lengyel Újságírók Szövetsége (SDP) tiltakozott az újságírók elleni agresszió ellen.