Éjszakai kijárási tilalom bevezetését kérte Lombardiában az olasz kormánytól a tízmilliós tartomány elnöke hétfőn a koronavírus-járvány miatt. Roberto Speranza egészségügyi miniszter támogatja a kérést. Mindeközben az olasz kormány nagyszabású adóreformot jelentett be a gazdaság fellendítésére.

Attilio Fontana lombardiai kormányzó közölte, hogy a régió polgármestereivel tartott egyeztetést követően kijárási tilalom elrendelését kérték a kormánytól. A polgármesterek egyhangúlag támogatták az intézkedés bevezetését Attilio Fontana szerint.

A kijárási tilalmat csütörtöktől akarják bevezetni, este tizenegy órától reggel ötig: minden mozgás tilos lenne, kivéve a munkavégzés vagy sürgős egészségi okokból történő közlekedést.

Védőmaszkot viselő nő egy milánói kávézóban 2020. október 13-án.Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

A tartomány területén szombat és vasárnap be akarják zárni a kereskedelmi központokat, kivéve az élelmiszert áruló üzletláncokat.

A tízmillió lakosú Lombardia volt az első jelentős gócpont Európában. A koronavírus-járvány február 20-tól kezdett terjedni, tíz önkormányzatot karantén alá helyeztek, később az egész tartományt lezárták. Eddig 127 ezren betegedtek meg, több mint 17 ezer a halottak száma, és több mint 2,5 millió tesztet végeztek.

Az utóbbi egy hét alatt megközelítette a háromezret a naponta szűrt új fertőzöttek száma. Legutóbb márciusban mértek ilyen nagy számokat. Az új betegek felét Milánóban regisztrálják, a várost a tavaszi hullámban megkímélte a járvány. A milánói kórházak telítettségét már vasárnap kritikusnak nevezte Walter Bergamaschi, a helyi közegészségügyi hivatal vezetője, miután az egy nap alatt végzett vírustesztek és a szűrt fertőzöttek aránya megközelítette a tíz százalékot.

A Lombardia tartományban fekvő Bergamo kórháza márciusban.Forrás: https://news.sky.com/story/coronavirus-they-call-it-the-apocalypse-inside-italys-hardest-hit-hospital-11960597

A számítások szerint szigorítás nélkül október végére a tartományi kórházakban kezelt Covid-19-betegek száma eléri a négyezret, és hatszázan lesznek intenzív osztályon.

A kormány október 13-án, majd vasárnap este jelentett be korlátozásokat, de az esetleges további szigorítást a tartományokra bízta a helyi járványgörbe alakulása szerint.

A szigorítások egyenlőre november közepéig érvényesek.

A Conte-kormány nem rendelt el kijárási korlátozást, hanem a polgármesterekre bízta a látogatottabb utcák és terek lezárását a tömörülések elkerülésére.Az önkormányzatokat tömörítő szervezet (Anci) szerint Giuseppe Conte így "mosta kezeit", mivel a zárlathoz a városokban nincsen elegendő rendőr. A belügyminisztérium segítséget ajánlott fel a fegyveres erők katonáival.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az ország nem bírja el a gazdaság ismételt leállítását. Egészségügyi szakértők szerint a járványgörbe karácsonyra érhet el kritikus szintet, és akkor várható további szigorítás.

Az olasz kormány nagyszabású adóreformot jelentett be

Az adórendszer átalakítását, az egészségügy és oktatás támogatását, valamint a családok segítését jelölte meg elsőrendű lépésként a gazdaság talpra állítására Giuseppe Conte miniszterelnök a jövő évi 39 milliárdos költségvetési csomag hétfő esti bemutatásakor.

Giuseppe Conte kijelentette, a koronavírus-járvány időszakának első költségvetésével vissza akarják adni a bizalmat és a fejlődés lehetőségét az országnak. A harminckilenc milliárd eurót érő csomagból tizenöt milliárdot a gazdasági helyreállítást szolgáló Új Generáció EU nevű uniós forrásból biztosítják.A Roberto Gualtieri pénzügyminiszterrel közösen bemutatott intézkedések között nagyszabású adóreform is szerepel. Azonnali intézkedésként év végéig befagyasztották az adótartozások miatti hatósági eljárásokat és lefoglalásokat, melyek kilencmillió olasz magánszemélyt és vállalkozást érintenek. 

Védőmaszkot viselő vendégek egy milánói kávézó teraszán 2020. október 13-án.Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

Támogatást kap az egészségügy, az oktatás és a tömegközlekedés, valamint új családtámogatási rendszert építenek ki. Az elképzelések szerint jövő év közepétől induló családtámogatás születéstől akár 21 éves korig segítséget nyújt a gyermeknevelésben.

Elnéptelenedett utca Róma belvárosában 2020. október 14-én.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

A hétfői adatok szerint egy nap alatt 9338 új beteget szűrtek a megelőző napi 11 705-hoz képest, de majdnem ötvenezer vírusteszttel kevesebbet végeztek. A tesztek számához viszonyítva a szűrt betegek aránya túllépte a kilenc százalékot.

Hetvenhárom beteg halt meg a korábbi 69-hez képest. A diagnosztizált betegek száma túllépte a 423 ezret, a halottaké a 36 ezret.