Ausztrália csatlakozik az idei amerikai-japán-indiai haditengerészeti gyakorlathoz - jelentették be hétfőn a részt vevő országok, amit a korábbi évekhez hasonlóan valószínűleg bírálni fog Kína.

India és az Egyesült Államok 1992 óta minden évben megrendezi ezt a Malabarnak elnevezett gyakorlatot, Japán 2015 óta vesz részt rajtuk. Egyszer már csatlakozott hozzájuk Ausztrália (2007-ben) és Szingapúr is. A Bengáli-öbölben novemberben megtartandó gyakorlaton ismét ott lesz az ausztrál haditengerészet. Kína - amelynek elrettentésére irányulnak ezek a gyakorlatok - különösen 2007-ben tiltakozott, amikor Ausztrália először vett benne részt. Peking azzal érvel mindig, hogy "gátolni próbálják a fejlődését".

Linda ReynoldsForrás: AFP/Brendan Smialowski

Linda Reynolds ausztrál védelmi miniszter közölte, hogy nagy lehetőség lesz ez a gyakorlat hazája hadereje számára, és megmutatkozik benne "a négy legnagyobb délkelet-ázsiai-csendes-óceáni demokrácia bizalma egymás iránt, és elkötelezettségük a közös biztonsági érdekek mellett".

A négyek stratégiai szövetségét már korábban Quadnak nevezték el. Elemzők szerint a mostani lesz az eddigi legkomolyabb közös gyakorlatuk.