Bulgáriában rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése: az elmúlt 24 órában 1024 új esetet regisztráltak, amely 629-cel több az előző napinál; egyes vidéki régiókban válságosra fordul a helyzet, a kórházakban nincs elegendő ágy, sem egészségügyi dolgozó az egyre több beteg gyógyításához.

Az egészségügyi minisztérium keddi tájékoztatása szerint a járvány kezdete óta 30 527-en kapták el a vírust. A legtöbb beteget a fővárosban, Szófiában (292) és Plovdivban (101) regisztrálták.

Maszkot viselő ügyfelek állnak sorban egy szófiai munkaügyi hivatal előttForrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

Egyes régiókban válságos a helyzet

Az elmúlt napon 18-an haltak bele a koronavírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halálesetek száma ezzel 1008-ra nőtt. 

Jelenleg 1562 embert ápolnak kórházban, 88-at intenzív osztályon.  A járvány kezdete óta 17 153 ember gyógyult meg, az elmúlt 24 órában 4406 tesztet végeztek. A minisztérium külön kitér arra, hogy az egészségügyi dolgozók közül 1622-en betegedtek meg.

A megyei járványtörzsek szerint az ország egyes régióiban válságosra fordult a helyzet, a kórházakban nincs elegendő férőhely a betegek kezeléséhez, az egészségügyi dolgozók erős kimerültségre és létszámhiányra panaszkodnak.

Kötelező a maszk

Bulgáriában március 8-án regisztrálták az első koronavírus-fertőzötteket, 

március 13-tól május 14-ig rendkívüli állapot volt az országban.  Jelenleg rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet a kormány november végéig meghosszabbított. Kötelező a védőmaszk viselése a közintézményekben és a közösségi közlekedési eszközökön, illetve a higiéniai előírások és a társadalmi távolság betartása.

A hatóságok fokozzák a járványügyi szabályok betartásának ellenőrzését.