Levonul az árhullám az észak-magyarországi folyókon, és a következő időszakban csapadékmentes időre lehet számítani - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a reggeli adatok alapján a Sajó árhulláma elérte a befogadó Tiszát, a folyó a teljes magyarországi szakaszon apad. 

A megáradt Sajó miatt lezárt út Putnok és Sajóvelezd között 2020. október 15-én.Forrás: MTI/Vajda János

Sajópüspökinél és Felsőzsolcánál az elsőfokú, Sajószentpéternél még a másodfokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek. Mint írják, Sajópüspökinél és Felsőzsolcánál várhatóan szerdán csökken a vízszint az elsőfokú szint alá, Sajószentpéternél pedig csütörtökön. 

A Hernád folyó áradása miatt lezárt út Bőcsön 2020. október 18-án.Forrás: MTI/Vajda János

A tájékoztatás szerint a Hernádon is folytatódik az apadás, melynek ütemét a szlovákiai Ruzsin-tározó szakaszosan csökkenő vízeresztése befolyásolja. Hidasnémetinél már hétfő reggel óta az elsőfokú készültségi szint alatti vízállást mérnek, de Gesztelynél csak kedd reggelre csökkent a vízszint a harmadfokú védekezési szint alá. A ruzsini vízeresztéstől függően péntektől már csak az elsőfokú árvízvédelmi készültséget kell fenntartani a szakaszon.

Autó gázol a vízben a Hernád folyó áradása miatt lezárt úton Bőcsön 2020. október 18-án.Forrás: MTI/Vajda János

A szakemberek szerint mivel a Tisza felső szakaszáról jelenleg viszonylag kevés víz érkezik, ezért a Sajó-Hernád vízrendszer alsó szakaszán nem kell visszaduzzasztásra számítani, így az apadás az alsó szakaszon is várhatóan ütemesen megy végbe.
A Bódva szintén a teljes hazai szakaszon apad, ami már Szendrőnél is felgyorsult.Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei még mindig folyamatos figyelőszolgálatot látnak el, mert a lassú apadás közben a védművek állapotát, az esetleges szivárgásokat folyamatosan ellenőrizniük kell.

A védekezésben még mindig csaknem 200 vízügyes szakember dolgozik

- tartalmazza a közlemény.