Mintegy nyolcezer őslakos és támogatójuk tüntetett hétfőn a kolumbiai fővárosban azért, hogy a kormány vessen véget az erőszakhullámnak az általuk lakott délnyugati országrészben - jelentették helyi tévék.

A legtöbb tüntető a térségük központjában lévő Cali városban gyülekezett, és buszokkal utaztak Bogotába, ami közúton még 500 kilométerre sincs, de négy napig tartott, míg vasárnapra odaértek. Találkozni akarnak Ivan Duque elnökkel, aki először elutasította ezt, mondván, hogy a társadalmi vitáknak a parlamentben van a helyük, majd hétfőn azt mondta, hogy kormánya nyitott a párbeszédre az őslakosokkal.

Csak azóta, hogy a kormány 2016-ban békemegállapodást kötött a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) marxista gerillaszervezettel, körülbelül ezer civilszervezeti vezetőt, emberi jogi, illetve környezetvédelmi aktivistát gyilkoltak meg az országban az Indepaz nevű szervezet nyilvántartása szerint. Csak az idén 65 olyan gyilkosság történt, amelyben legalább három embert öltek meg egyszerre. A kormány szerint ezeket a FARC volt tagjai vagy más bűnbandák követik el.

Békét és nagyobb önrendelkezést követelnekForrás: AFP/Juan Barreto

Az őslakosok azért is tüntettek hétfőn, hogy a hatóságok tartsák tiszteletben területi autonómiájukat, kapjanak bányászati jogokat saját területeiken, valamint nagyobb beleszólást a politikai döntésekbe. A szervezők az egész országra ki akarják terjeszteni a demonstrációkat.

Az ötvenmillió lakosú dél-amerikai országban mintegy 1,9 millió vallja magát őslakosnak, ami 115 népcsoportot jelent, de közéjük számolják az Afrikából behurcolt feketéket is.