Nők combjait fogdosta, a karácsonyi partin pedig a nyakukat és a fülüket nyalogatta a szociáldemokrata polgármester. A politikust több vád is érte szexuális zaklatás miatt, aminek az lett az eredménye, hogy úgy döntött, lemond posztjáról és visszavonul a politikától- írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Frank Jensen azt mondta, hogy nagy a nyomás rajta a média részéről is, miután kiderültek a kényes ügyei, ezért vet véget a politikai pályafutásának. Azt is bevallotta, hogy már 30 éve egy "olyan kultúrához tartozik, amiben a nőket zaklatják" – ezért elnézést is kért.

A Szociáldemokraták pártjához tartozó koppenhágai polgármester elleni vádak a napokban erősödtek fel. Ezek szerint Jensen a párttársait és önkormányzati képviselőket is zaklatott, valamint megérintette a nők combjának belső részét, és részegen megnyalta a nyakukat és a fülüket egy karácsonyi partin. A szociáldemokraták koppenhágai ágának ifjúsági vezetője, Cecilie Sværke Priess is több olyan zaklatási ügyről számolt be, amelyben Jensen érintett volt, és emiatt a férfi lemondását sürgette.

A szociáldemokrata párt vezetője, és egyben Dánia miniszterelnöke, Mette Frederiksen beismerte, hogy problémák vannak a pártban. Az egyenlőségért felelős miniszter, Mogens Jensen szerint pedig a koppenhágai polgármester lemondása nehéz, de szükséges döntés volt.

Dániában nem Frank Jensen az első politikus, akinek kiderülnek a rejtegetett dolgai, hasonlóan járt a szociálliberálisok pártvezetője, Morten Østergaard is. Ő szintén októberben mondott le a posztjáról, miután beismerte, hogy tíz évvel ezelőtt helytelenül megérintette egy munkatársát.

Mint kiderült, szeptemberben a már ismét felszálló ágban lévő MeToo közepette Lotte Rod szociálliberális politikus arról számolt be, hogy korábban egy párttársa fogdosta őt – az illetőt azonban nem nevezte meg. Az üggyel a nő megkereste Østergaardot, aki azt mondta, hogy a szóban forgó személyt szóban figyelmeztette, az ügyet pedig lezárták. Később azonban a pártvezető maga ismerte be, hogy ő volt az, aki fogdosta Lotte Rodot – így lemondott tisztségéről.

Az ügy további érdekessége, hogy pont Morten Østergaard volt az, aki erőteljesen felszólalt a szociáldemokrata külügyminiszter, Jeppe Kofod ellen ősszel. A miniszter nemrég ismerte be, hogy a pártja ifjúsági tagozatából lefeküdt egy 15 éves lánnyal 2008-ban. Kofod azt állította, hogy nem tudta, hogy a lány kiskorú, amikor felhívta a szobájába. Dániában pedig 15 év a beleegyezési korhatár, ezért a külügyminiszter nem sértett meg semmilyen törvényt.