Hét embert vettek őrizetbe Floridában repülő mókusok illegális nemzetközi kereskedelme miatt - közölte a Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság (FWC), amely szerint a vadorzók által befogott több ezer védett vadállat értéke meghaladja az egymillió dollárt (306 millió forint).

A hét személyt egy tavaly januári bejelentés nyomán indított vizsgálat során sikerült elkapni, és az ügyben további letartóztatások várhatóak.

A nyomozás alatt kiderült, hogy kevesebb mint három év alatt csaknem 3600 repülő mókust fogtak be a Florida középső részén kihelyezett mintegy tízezer csapdával. A befogott rágcsálók nemzetközi értéke több mint egymillió dollár. 

Floridában védett állatnak számít a repülő mókus (illusztráció).Forrás: Kadoorie Farm & Botanic Garden

A floridai kereskedő, aki megvásárolta a mókusokat az orvvadászoktól és azt állította, hogy az állatok fogságban születtek, több mint 200 ezer dollárt keresett a rágcsálókkal.
A Floridában védett állatnak számító, ám világszerte házi kedvencként értékesített repülő mókusok dél-koreai vevőkhöz kerültek.Az őrizetbe vett hét embert egyebek között zsarolással, pénzmosással és csalással is vádolják.

A vadorzók továbbá védett teknősök és aligátorok kereskedelméből is profitáltak,

hamis dokumentumokat használva az állatok származásának elfedésére.