Intenzív osztályon kezelik Sophie Wilmést, Belgium egykori miniszterelnökét, akiről a múlt héten derült ki, hogy koronavírusos. A belga sajtó értesüléseit csütörtök délelőtt a politikus szóvivője megerősítette, azt is elmondva: a mindössze 45 éves Wilmés állapota stabil, magánál van. Wilmés jelenleg a külügyminiszteri posztot tölti be, egyben az október elsejével megalakult belga szövetségi kormány miniszterelnök-helyettese, írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet írt róla: sajtóértesülések szerint az exkormányfő a külügyminiszterek két héttel ezelőtti, luxemburgi tanácsülésén fertőződött meg, de ő maga ezt később cáfolta. Az ülésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett.

Feltételezhető egyébként az is, hogy Wilmést a vezető pozíciója okán kezelik nagyobb körültekintéssel. Korábban Boris Johnson brit miniszterelnök került intenzív osztályra a koronavírus-betegsége miatt, ám a kormányfő utólag megerősítette, hogy mindvégig eszméleténél volt, stabil volt az állapota.

Sokan bírálták a járványkezelés miatt

Wilmés és ügyvivő kormánya a koronavírus első hullámának idején sok kritikát kapott az elszabadult belga vírusmutatók miatt. Belgium népességarányosan ugyanis a legfertőzöttebb európai ország, mára meghaladta a tízezret a koronavírus áldozatainak a száma.

Emlékezetes az is, hogy az egykori miniszterelnök asszonyt egy brüsszeli kórházban történt májusi látogatás során meglehetősen barátságtalanul fogadták.

Amint a konvoj feltűnt a kórház udvarán, az ott sorfalat álló személyzet hátat fordított – így köszöntve Wilmést.