Karanténba vonult Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter, miután egyik családtagjánál kimutatták a koronavírus-fertőzést - közölte csütörtökön a szaktárca.

A miniszter közérzete jó, és tervei szerint feladatait távmunkában látja majd el. A járvány kezdete óta az orosz kormány több tagja átesett már a Covid-19-en, köztük Mihail Misusztyin kormányfő is.

Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes bejelentette, hogy elkezdték fogadni a Covid-19-betegeket azok az ideiglenes kórházak, amelyeket a helyzet romlása esetére létesítettek a fővárosi egészségügyi intézmények területén. Tizenöt városi kórház területén mintegy félszáz ilyen ideiglenes létesítményt hoztak létre, több mint háromezer férőhellyel.

Moszkvában emellett négy önálló kórház is létesült az új koronavírusos betegek kezelésére, ezek szintén üzemelnek már. A fővárosban naponta ezernél több új fertőzött szorul intézményes ápolásra.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterForrás: Sputnik via AFP/Vladimir Pesnya

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 15 971-gyel 1 463 306-ra emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint.

A terjedés üteme 1,1 százalékos, az új esetek 25,8 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (8,3 millió), India (7,7 millió) és Brazília (5,3 millió) után.

Az aktív esetek száma 4253-gyel 330 076-ra nőtt. A halálos áldozatoké 290-nel 25 242-re, a felépülteké pedig 11 428-cal-vel - eddig az a legnagyobb napi növekmény - 1 107 988-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 55,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 512 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 321 958 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.