Az egészségügyi intézmények irodai, illetve kisegítő személyzetének szakszervezeti képviselői tüntettek csütörtökön Romániában az egészségügyi minisztérium épülete előtt: az orvosokéhoz és az ápolókéhoz hasonló béremelést és veszélyességi pótlékot követelnek a koronavírus-járvány miatt megemelkedett fertőzésveszélyre hivatkozva. Eközben a betegek száma rekordot döntött az országban.

A romániai orvosok és asszisztensek fizetését már két éve a közalkalmazotti bértörvényben 2022-re előirányzott szintre emelték, a fertőzöttekkel közvetlen kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozóknak pedig a rendkívüli állapot, illetve veszélyhelyzet idején havi 2500 lejes (187 ezer forint) veszélyességi pótlék is jár.

Az ismét erőre kapott járvány miatti fokozott megterhelés, a kórházak átszervezése és az alkalmazottak áthelyezése egyre több elégedetlenséget szül a román egészségügyi rendszerben. A hírtelevíziók által megszólaltatott járványügyi szakemberek ugyanakkor a hatóságok határozottabb fellépését, az óvintézkedések betartatását is sürgetik, és azt hangoztatják, hogy a szigorúbb korlátozásokkal nem kell megvárni a lakosság három ezrelékének megfertőzését, mert bebizonyosodott, hogy a Covid-kórházak már tele vannak, mire egy-egy adott településen elérik ezt a küszöbértéket.

98 beteg halt meg egy nap alatt

Romániában a fővárosban, illetve az erdélyi Fehér és Kolozs megyében haladta meg a lakosság három ezrelékét a frissen - az utóbbi két hétben - diagnosztizált fertőzöttek aránya, és magyar többségű Hargita megyében is megközelítette csütörtökön ezt az értéket, 2,97 ezrelékes volt. Azokon a településeken, ahol a "vörös forgatókönyv" lép hatályba, utcán is kötelezővé teszik a maszkviselést, és bezárják az iskolákat, a mozikat, a színházakat és a vendéglőket.

Koronavírusos betegek egy temesvári kórházbanForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Romániában csütörtökön minden korábbinál több, 98 koronavírusos beteg haláláról számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, ami csaknem 60 százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál. A 4900-at meghaladó napi fertőzésszám is új rekord: 40 százalékkal magasabb az előző két hét átlagánál. Tovább nőtt (10 354-re) a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, és immár 778 súlyos állapotban lévő fertőzöttet ápolnak az intenzív osztályokon.