Tovább nőtt Lengyelországban csütörtökre az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, várhatóan még a nap folyamán az egész országot a legveszélyeztetettebb kategóriát jelentő, piros besorolású járványövezetnek fogják nyilvánítani.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban egy nap alatt 12 107 új fertőzöttet regisztráltak, többet, mint eddig bármikor a járvány kitörése óta, és 168-an meghaltak. A halottak közül 137-nek a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt,  31-en viszont kifejezetten a koronavírus-fertőzés nyomán kialakult szövődmények miatt haltak meg.  Ezek a mutatók is magasabbak minden eddiginél.

Egy nap alatt 652-vel, 10 091-re nőtt a koronavírus-fertőzéssel kórházakban kezeltek száma, 812 beteg van lélegeztetőgépen.

A varsói Nemzeti Stadion egy részét is ideiglenes kórházzá alakítják átForrás: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Piotr Müller kormányszóvivő csütörtök reggel a közszolgálati televíziónak szinte biztosnak nevezte, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök előző napi javaslatára piros övezetnek minősítik az ország egész területét, vagyis általánossá válnak az ország egy részében a múlt hét végétől már érvényes szigorítások,

  • a többi között a vásárlók számának korlátozása a boltokban,
  • az edzőtermek és az uszodák működésének felfüggesztése,
  • az éttermek bezárása 21 órakor.

Várhatóan a középiskolák után az általános iskolák felső tagozatai is áttérnek a vegyes vagy távoktatásra - erősítette meg Müller.