Drámai szigorításokra kényszerül több európai ország a tomboló járvány miatt

Horizontal virus
Police officers make a round in the Navigli district in southern Milan on October 22, 2020, during the closing of the bars and restaurants. - Lombardy region imposes a nighttime virus curfew from 11:00 pm until 5:00 am. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Több európai országban soha nem látott mértékben terjed a koronavírus. Most már minden nap több mint 200 ezer új megbetegedést regisztrálnak Európában. Minden ötödik új európai beteg francia, de lakosságarányosan Belgiumban a legrosszabb a helyzet, és nagy baj van Spanyolországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Csehországban is.  
Vágólapra másolva!

A koronavírus gyors terjedésében nagy szerepet játszik, hogy több országban nagyon rosszul védekeztek az elmúlt hónapokban.

Új rekord Olaszországban

Olaszország 19 143 új koronavírusos megbetegedést jelentett az elmúlt 24 órában, ami új rekordnak számít. Eddig a csütörtöki 16 079 tartotta a rekordot. Az új betegek száma hetente megduplázódik. 100 tudós írt nyílt levelet az olasz miniszterelnöknek, amiben arra kérik, hogy hozzon drasztikus intézkedéseket a következő 2-3 napban.

Több tartomány vezetője is úgy nyilatkozott, hogy nagyon drámai a helyzet, és jobb lenne, ha az egész országot lezárnák.

Campania tartományt vezetője 30-40 napra le is zárja, hogy sikerüljön valahogy megfékezni a vírus terjedését.

Olaszországban is egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak Forrás: AFP/Miguel Medina

Drámai a belga helyzet

A koronavírus-járvány gyors terjedése miatt további szigorításokat rendelt el a belga kormány. "A járványügyi helyzet annyira aggasztó, hogy újabb korlátozásokra van szükség. Ezek jelentősen kihatnak a polgárok szabadságára. A vírust azonban nem állítja meg se törvény, se rendelkezés. Nekünk magunknak kell összefognunk, hogy legyőzzük" - mondta a kormányfő a lakosokhoz intézett beszédében.

Az új szabályok értelmében minden sporteseménynek a nyilvánosság kizárásával kell zajlania, az amatőr bajnokságokat felfüggesztik. A kormány azt az engedményt tette, hogy a 18 év alattiak szervezhetnek sportrendezvényeket, de azokat csak egyik szülő látogathatja. A beltéri kulturális rendezvényeken legfeljebb negyven ember vehet részt. Ha viszont a szervezők olyan helyszínt biztosítanak, ahol a fizikai távolságtartásra vonatkozó másfél méter betartása lehetséges, az eseményeken akár kétszázan is részt vehetnek. A kormány döntése értelmében az ország élményparkjait be kell zárni, az állatkertek azonban nyitva maradhatnak. A rendelkezések hétfőtől lépnek életbe, és november 19-éig maradnak érvényben.

A belga kormányt az utóbbi hetekben több járványügyi szakértő a tavaszihoz hasonló teljes lezárásokra szólította fel, mivel nemzetközi kimutatások szerint Belgiumban az egyik legmagasabb a fertőzések aránya Európában.

Nem véletlen, hogy éppen Belgiumban és Olaszországban akarnak komoly szigorításokat sokan, ezek voltak ugyanis azok az országok, ahol a kormányok tavasszal elkéstek az intézkedésekkel

, emiatt nagyon durva volt az első hullám, és

lakosságarányosan ezért a legrosszabb a helyzet most is Belgiumban. A 11,5 millió lakosú országban 24 óra alatt csaknem 17 ezer új fertőzöttet regisztráltak, és mintegy 500 embert vettek fel kórházi kezelésre.

Ezen a héten napi átlagban 350 ember halt bele a Covid-19-betegségbe.

Az élet egyre inkább leáll Nyugat-Európában Forrás: AFP/Geoff Caddick

Újabb egészségügyi miniszter bukott meg Csehországban

Távozik tisztségéből Roman Prymula, a cseh egészségügyi miniszter, miután a sajtó rajtakapta, hogy szerda éjjel egy vendéglőben találkozott Jaroslav Faltynekkel, a kormányzó ANO mozgalom képviselőházi frakciójának vezetőjével.

Az érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló kormányrendelet szerint a vendéglőknek zárva kell tartaniuk.

Prymula ráadásul arcmaszkot sem viselt, amikor kijött a vendéglőből és beszállt szolgálati autójába.

Andrej Babis kormányfő szintén felszólította Prymulát: mondjon le, mert máskülönben ő hívja vissza tisztségéből.

A kormányfő szerint Prymula a találkozóval súlyos hibát vétett.

- jelentette ki Babis.

- tette hozzá.

Egy hónapon belül ő a második cseh egészségügyi miniszter, aki belebukik a járvány kezelésébe,

elődje, Adam Vojtech szeptember 21-én mondott le.

Már korábban bezárták az iskolákat, most pedig az élelmiszerboltok és a patikák kivételével bezárják az üzleteket, és kijárási korlátozásokat is életbe léptettek: kizárólag munkába, bevásárolni, orvoshoz és családlátogatás céljából mehetnek ki az utcára a csehek.

Sok városban kijárási tilalom van érvényben Forrás: AFP/Valery Hache

Nagyot hibázott a baloldali spanyol kormány

Spanyolország az Európai Unió legfertőzöttebb országa lett több mint egymillió regisztrált beteggel és majdnem 35 ezer halottal (valószínűleg Franciaország egy héten belül megelőzi őket, de Franciaországban másfélszer annyian élnek).

A baloldali Sánchez-kormány hibáinak egyik fontosabb része, hogy a spanyol vezetésnek bőven lett volna ideje felkészülni a koronavírus-járvány robbanására, ugyanis január végén már találtak fertőzöttet.

Olaszországban pedig már korlátozásokat vezettek be az északi területeken, amikor a Sánchez-kormány még engedélyezte a beutazást focimeccsekre, de ugyanígy több tízezres, helyenként százezres feminista tömegrendezvényeket is jóváhagytak március 8-án.

- fogalmazott Pedro Sánchez kormányfő, arra kérve az országban élőket, hogy legyenek együttműködők és fegyelmezettek, közlekedjenek kevesebbet, és mérsékeljék programjaikat, összejöveteleiket. Hangsúlyozta: a kormány mindenképp el akarja kerülni a tavaszihoz hasonló kijárási korlátozások bevezetését, amikor hónapokon keresztül csak olyan indokkal lehetett utcára lépni, mint például a munkába járás vagy a bevásárlás. Mint mondta, százezerből 348 ember fertőzött az országban, a cél, hogy ezt a számot 25-re csökkentsék.

Kijárási tilalmak

Szombattól kezdve a franciák kétharmadára kiterjesztik az eddig nagyvárosokban érvényben lévő kijárási tilalmat, mely az ország 100 megyéjéből 54-et fog érinteni. Az este 9 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom 46 millió franciát fog érinteni (a 66 millióból), miután a járvány terjedése "szélsőségesen magas szintet ért el". "A következő hetek nehezek lesznek, és a kórházak osztályai kemény próbatételnek lesznek kitéve" – fogalmazott Jean Castex kormányfő, jelezve, hogy a november "megpróbáló" lesz, és a halottak száma tovább fog emelkedni.

Az országban az elmúlt napokban már több mint 40 ezerrel nőtt az új fertőzöttek száma.

Az egészségügyi minisztérium bejelentése szerint pénteken meghaladta az egymillió főt a koronavírussal regisztráltak száma Franciaországban, miután 24 óra leforgása alatt 42 032 új esetet találtak.

Az éttermek nem maradhatnak már nyitva Forrás: AFP/Anthony Devlin

A több mint 42 ezer új fertőzöttel az országban összesen már 1 041 075 koronavírusos esetet találtak tavasz óta. Ezzel Franciaország a hetedik ország, amely egymillió feletti fertőzöttről jelent. A sorban előttük van az USA, India, Brazília, Oroszország, Argentína és Spanyolország.