Diákok ellen hajtott végre öngyilkos merényletet az Iszlám Állam

Kabul, robbantás, öngyilkos merénylet
Egy rendezvényteremben elkövetett öngyilkos robbantásos merénylet sebesültjét viszik egy kabuli kórházba 2018. november 20-án. Az afgán egészségügyi minisztérium közlése szerint legalább negyvenen meghaltak és hatvanan sebesültek meg a támadásban.
Vágólapra másolva!
Az afgán fővárosban legalább tizennyolcan meghaltak egy oktatási központ elleni szombati öngyilkos merényletben, és további 57 sebesültet kórházba vittek - mondta el Tarík Arjan belügyi szóvivő. Az Iszlám Állam jelentkezett a támadás elkövetőjeként a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül.
Vágólapra másolva!

Afgán hivatalos források szerint

majdnem az összes áldozat diák volt.

A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább emelkedhet. Arjan szerint

az öngyilkos merénylő be akart jutni egy oktatási központba az afgán főváros többségében síiták lakta, nyugati részén, de a biztonsági őrök feltartóztatták.

Ekkor robbantotta fel magát. A tálibok egyik szóvivője korábban rövid közleményben tagadta, hogy közük lenne a történtekhez. A tálibok és a kabuli kormány között jelenleg tárgyalások zajlanak az afganisztáni konfliktus lezárásáról. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet korábban több merényletet is elkövetett Kabulban.

Egy rendezvényteremben elkövetett öngyilkos robbantásos merénylet sebesültjét viszik egy kabuli kórházba 2018. november 20-án. Az afgán egészségügyi minisztérium közlése szerint legalább negyvenen meghaltak és hatvanan sebesültek meg a támadásban. Forrás: MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali

A dzsihadisták 2018 augusztusában öngyilkos merényletet hajtottak végre egy oktatási központ ellen, amelyben több tucat diák halt meg.

Az Iszlám Állam hívei számos támadást hajtottak végre az Afganisztánban élő síiták ellen, akikre eretnekként tekintenek. Ugyancsak a környéken található az a szülészeti klinika, amelyet májusban vettek célba a szélsőségesek.

Az elmúlt hetekben fokozódott az erőszak Afganisztánban annak ellenére, hogy szeptember elején megkezdődtek a béketárgyalások az afgán kormány és a tálibok között.

A tálibok támadásaiban csak a múlt héten 51 civil meghalt és 137 megsebesült

- számolt be a kabuli belügyminisztérium szombaton.