Biden korrupciós botrányát már nem tudja eléggé rejtegetni az amerikai baloldali sajtó

Joe Biden, Hunter Biden
US Vice President Joe Biden (C) buys an ice-cream at a shop as he tours a Hutong alley with his granddaughter Finnegan Biden (R) and son Hunter Biden (L) in Beijing on December 5, 2013. Biden said on December 5 China's air zone had caused "significant apprehension" and Beijing needed to reduce Asia-Pacific tensions to protect its growing stake in regional peace and stability. AFP PHOTO / POOL / Andy Wong (Photo by ANDY WONG / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A demokrata jelölt fia, Hunter Biden korrupciós botránya végzetes lehet apja kampányára. Friss információk szerint Joe Biden személyesen is érintett. A baloldali sajtó és az FBI is igyekeznek az ügyet eltussolni, de kevés sikerrel. Eközben halad tovább Amy Coney Barrett konzervatív bírónő kinevezése a Legfelsőbb Bíróságba, amire szükség is lesz, mivel a testület igen megosztottnak tűnik. Pillanatképek az amerikai választásokról – az Alapjogokért Központ gyűjtése.
Vágólapra másolva!

Maga alá temetheti Joe Bident a fia körül kialakult botrány

Hunter Biden, a demokrata elnökjelölt fia igen súlyos korrupciós botrányba keveredett ukrajnai és kínai ügyletei kapcsán. A konzervatív médiában napról napra jelennek meg hírek, melyek a sötét ügyeiről szólnak, és mint kiderült, apja, Joe Biden személyesen is érintett. A vádak forrása egy olyan laptop, melyet az ifjabb Biden egy számítógépszervizben felejtett. Többek között kiderült, hogy szervezett egy titkos találkozót édesapja és egy ukrán üzletember között. A kínai ügyleteivel kapcsolatban pedig napvilágra került, hogy önmaga mellett apja számára is kért „díjazást" tevékenységével kapcsolatban, mely egy újonnan létrehozandó cég saját tőkéjében 20 + 10 százalékos részesedés formájában jelent volna meg. A Biden-kampány tételesen eddig semmit sem tagad, viszont azt állítja, hogy a laptop körüli botrány egy orosz lejárató hadjárat a demokrata elnökjelölt ellen. Ezt a vonalat a baloldali sajtó is átvette, már amikor muszáj foglalkozni az üggyel – ugyanis továbbra is próbálják elrejteni az amerikai közvélemény elől az ügyet. Eközben John Ratcliffe, országos hírszerzési igazgató közleményben cáfolta az orosz szálat: elmondása szerint egyik amerikai hírszerző ügynökségnek sincs semmi információja, ami arra utalna, hogy orosz titkosszolgálati műveletről lenne szó.

Az FBI hallgat

Eközben a Szövetségi Nyomozóiroda hallgat az ügy kapcsán, sem az újságírók, sem a republikánus szenátorok kérdéseire nem hajlandó válaszolni. Az FBI jelenleg azt sem hajlandó elismerni, hogy nyomoz-e az általuk lefoglalt laptop ügyében. Pedig korábban az Associated Press arról számolt be - egy belső forrásra hivatkozva -, hogy az FBI vizsgálja annak lehetőségét, hogy orosz dezinformációról van-e szó. Ez John Ratcliffe nyilatkozatának tükrében bizonyosan nem igaz. Az ügy azért is jelent problémát az FBI számára, mert a Biden család ügyletei jelentős szerepet játszottak a Trump elnök ellen folytatott alkotmányossági felelősségre vonási eljárásban (impeachment) – a demokraták azzal vádolták, hogy visszaélt elnöki hatalmával, amikor azt kérte Zelenszkij ukrán elnöktől, hogy járjon utána Hunter Biden ukrajnai tevékenységének. A laptop ekkor már az FBI-nál volt, és a nyomozás eredményeiről tájékoztatniuk kellett volna a szenátust. Emellett az ominózus laptop olyan képeket és videókat tartalmaz, melyeken Hunter Biden kokaint fogyaszt és prostituáltakkal tölti az időt, ami köztörvényes bűncselekmény.

Hunter Biden (bal oldalon) és Joe Biden (középen) egy korábbi felvételen Forrás: AFP/AP POOL/Andy Wong

Elnökjelöltek a „Town Hall" találkozókon, 2020. október 15.

Mindkét elnökjelölt televíziós kampányeseményen vett részt, mely során a választók kérdéseire felelhettek. A két esemény ugyanakkor kezdődött. A nézők, akik kérdéseket tettek fel, civilizáltan viselkedtek mindkét eseményen. Bár jöttek tőlük nehéz kérdések is, többségben voltak az olyanok, melyekre a jelöltek könnyedén válaszoltak. Minden más tekintetben a két esemény teljesen különbözött egymástól.

Biden 90 percet kapott. Trump csak 60 percet. Trump az idő nagy részében a műsorvezetővel volt kénytelen vitázni. A nézők kérdéseire lényegesen kevesebb idő jutott. Az MSNBC televízió riportere, Savannah Guthrie legalább egy alkalommal hazudott, amikor azt állította, hogy Trump nem ítélte el a fehér felsőbbrendűség képviselőit. A Biden-féle rendezvényen a műsorvezető, George Stephanopopoulos, az ilyen eseményeken egyébként hagyományosnak számító, passzív szerepet öltötte magára - a kérdések majdnem kizárólag a közönségtől érkeztek.

Egy LMBTQ-val kapcsolatos kérdés kapcsán Biden belezavarodott egy személyes emlék elmesélésébe (lényegében arról volt szó, hogy már az ő gyerekkorában is voltak homoszexuálisok, és édesapja nagyon befogadó volt velük szemben). Ezek után Biden elmondta, hogy a világ legtermészetesebb dolga, ha egy nyolcéves gyermek transzszexuális akar lenni.

Baj lehet a levélszavazatokkal, 2020. október 18.

Újabb szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy több állam sem áll készen arra, hogy megbirkózzon az idén várható magas számú levélszavazatokkal. A „The Honest Election Project" arra hívta fel a figyelmet, hogy az államok kapkodva alakították át a szabályaikat, így nem maradt elegendő idő a gyakorlatban egy működőképes rendszer kidolgozására. A bizonytalanság és az utolsó percben végrehajtott módosítások növelik a csalás esélyét, és ahhoz vezethetnek, hogy késni fog az eredmény kihirdetése, és a vesztes fél megtámadja azt a bíróságon.

Meglepően kulturált körülmények között zajlik a konzervatív bírónő kinevezése a Legfelsőbb Bíróságba

Többen felfigyeltek arra, hogy Amy Comey Barrett bizottsági meghallgatása a vártnál barátságosabb légkörben telt, és mindeddig nyoma sem volt annak a botrányos viselkedésnek, melyet a demokraták Brett Kavanaugh meghallgatásán tanúsítottak 2018-ban. Sőt, Dianne Feinstein egy ölelés kíséretében még meg is köszönte republikánus kollégájának, Lindsay Grahamnek, hogy tisztességesen vezényelte le a meghallgatási folyamatot – ez természetesen ahhoz vezetett, hogy a baloldal a kaliforniai szenátorasszony lemondását követeli. Barrett végső megerősítésére a várakozások szerint október 26-30. között kerülhet sor.

A kilencedik bíró hiányában a Legfelsőbb Bíróság nem jutott dűlőre, 2020. október 19.

Az USA Legfelsőbb Bírósága megvizsgálta azt a döntést, melyet Pennsylvania állam Legfelsőbb Bírósága hozott az államban leadott levélszavazatok ügyében. A pennsylvaniai testület úgy döntött, hogy azokat a levélszavazatokat, melyek a választás napját követő három napban érkeznek meg a választási bizottságokhoz, akkor is érvényesnek kell tekinteni, ha hiányzik róluk a postai bélyegző, mely hitelesítené azt, hogy november 3-án, vagy előtte adták fel a postára őket. Mindez nyilvánvalóan csalásra ad lehetőséget egy idén fontos billegő államban, ennek ellenére a Legfelsőbb Bíróság 4-4 arányban döntésképtelennek bizonyult az ügyben. Roberts főbíró a liberális bírók oldalára állt. Mivel a testület nem tudott döntést hozni, így az alsóbb rendű bíróság ítélete érvényben maradt. A döntés hiánya egyértelműen mutatja, miért nagyon fontos Barrett kinevezése még a választások napja előtt.